Program » Tweaks » Verktyg

PortableApps.com last ned
5 0 6349  

Med PortableApps.com kan du alltid ha dina favoritappar och favoritfiler med dig, oavsett var du är i världen. Programmet kan laddas ner gratis för Windows.

När du normalt installerar program på din Windows-dator, lagras dina program på olika platser på din hårddisk. Detta är vettigt om du alltid använder samma dator, men det kan också vara irriterande på en delad dator. Tänk om du istället kunde köra applikationer direkt från en USB-kontakt eller från en molntjänst, var du än befinner dig i världen. Till exempel via Dropbox eller Google Drive. Det är precis vad du kan göra med den smarta applikationen PortableApps.com.

Som namnet antyder "PortableApps.com" fungerar det med så kallade "portabla" appar. Det vill säga transportabla program. Dessa program kan köras direkt från en enda mapp eller en USB-kontakt. Det är till exempel smart om du vill undvika att blanda dina arbetsprogram med dina personliga program. Du kan till exempel tänka dig att du kan använda din personliga webbläsare med dina egna bokmärken på en arbetsdator på kontoret. Det är smart!

Språk och tillgänglighet

PortableApps.com är tillgängligt för Windows och är helt gratis att använda. Det är till och med möjligt att välja svenska som språk under installationsprocessen, men när vi gjorde detta verkade den svenska översättningen relativt dålig och bristfällig. Därför rekommenderar vi alla våra användare att välja engelska som språk. Du kan givetvis välja att prova den svenska versionen ändå, men du ska nog inte ha höga förväntningar på översättningen.

Den största nackdelen med PortableApps.com är förmodligen att programmet för närvarande är tillgängligt exklusivt för Windows. Så det går inte att använda det på Mac och Linux. Åtminstone inte om du inte försöker emulera Windows-versionen med ett annat program. På programmets hemsida nämns att man till exempel kan prova Wine, men detta har vi inte testat själva, och det är kanske också mest de mer tekniska användarna som brukar prova den sorten.

Installerar programmet

Självklart har vi testat PortableApps.com så att vi kan rapportera till våra användare om det är en applikation som vi kan rekommendera. Installationsprocessen är underbart enkel och lätt att ta reda på och på vägen möts du av lite olika saker som du måste ta ställning till. Du måste till exempel välja hur du vill installera programmet. För enkelhetens skull valde vi bara att göra en installation direkt på skrivbordet i en ny mapp.

PortableApps.com erbjuder också användaren att installera applikationen direkt till en molntjänst som Dropbox eller Google Drive. Vi har inte testat detta sätt att använda programmet via en molntjänst online, men fördelen är att du alltid har alla dina favoritprogram och favoritfiler i molnet.

Lite bekvämare kan du också välja att installera PortableApps.com på en USB-kontakt. Då kan du ta med dig USB-kontakten och använda den på alla Windows-datorer, oavsett om de är anslutna till internet eller inte. Detta är kanske också den mest enkla och självklara lösningen om du vill ta med dig dina filer och använda dem på offentliga datorer, där du kanske inte är inloggad på vissa molntjänster.

Funktioner i PortableApps.com

På ett sätt kan man nog säga att PortableApps.com som sådant inte är ett egentligt program. I själva verket kan man nog i större utsträckning kalla det feller ett slags "startprogram" som du använder för att installera och öppna andra program. Då behöver du inte gå till Internet för att söka efter "portabla" versioner av olika program och installera dem individuellt, eftersom PortableApps.com har en programbutik inbyggd.

I programbutiken kan du snabbt och enkelt ladda ner många av de mest kända och använda datorprogrammen. Vi valde till exempel att installera Mozilla Firefox, och direkt verkade den "portabla" versionen av webbläsaren fungera utan problem. Programmets hemsida lovar att det för närvarande finns mer än 400 program tillgängliga.

En annan smart sak med PortableApps.com är att programmet även kan användas för att organisera liknande filer. I programstartaren finns olika knappar för att bland annat öppna sina dokument, bilder och filmer. Det finns även en säkerhetskopieringsfunktion som du kan välja att använda om du antingen vill göra en säkerhetskopia av alla dina filer eller om du vill ladda en säkerhetskopia som du har gjort vid ett tidigare tillfälle.

Programinställningar

Det finns ett antal olika inställningar i PortableApps.com som du kan ändra och justera. Visuellt går det till exempel att anpassa programmet med olika teman och färger. Vi tycker att programmet såg bra ut från början, men det är såklart smart om du till exempel vill att programmet ska matcha färgen på din startmeny och skrivbordsbakgrund.

Inuti inställningarna kan du också ändra när PortableApps.com ska leta efter nya uppdateringar till dina bärbara applikationer. Som standard söks automatiskt efter nya uppdateringar när de öppnas. Detta verkar direkt som en av de stora fördelarna med att använda en launcher som PortableApps.com som håller reda på alla ens applikationer.

Det finns även många andra inställningar som du kan ändra, vilket kan ses i GIF-bilden ovan på denna sida. Vi valde dock att inte bråka med för många av inställningarna då vi var nöjda med hur programmet fungerade med sina standardinställningar.

Sammanfattning

I slutändan måste vi dra slutsatsen att PortableApps.com helt enkelt är en supersmart applikation. Alla kanske inte behöver det om de i första hand använder samma dator varje dag, men om du vill ha många av dina program och filer med dig så ska du definitivt kolla in PortableApps.com. Det finns förstås inte "portabla" versioner av alla program, men det är vårt intryck att det åtminstone finns mycket att välja på. Både webbläsare, bildbehandlingsprogram och många andra typer av program.

Tyvärr finns det ingen version för Mac och Linux för tillfället, om du inte har modet att mixtra med någon emuleringsprogramvara, men du kan hoppas att PortableApps.com kommer att släppas på fler plattformar någon gång i framtiden.

Download PortableApps.com 26.3
Screenshots
Detaljerad information om PortableApps.com
Typ:
Freeware


Producent:
Rare Ideas, LLC

Inkom datum:
15-07-2022
Plattform:
Windows

Storlek:
5.7 Mb

Uppdaterad datum:
08-11-2023
0