Program » Företag » Ordbehandling

Trelby last ned
3 0 6359  

Skriv filmmanus och bli nästa stora manusförfattare med Trelby! Programmet är gratis och med öppen källkod, så det kan laddas ner gratis för både Windows och Linux!

Att uppnå en framgångsrik karriär som manusförfattare är oerhört svårt och tufft. Du behöver inte bara vara bra på att skriva manus, utan du måste också vara bra på att nätverka och vara på rätt ställen vid rätt tidpunkt. Å andra sidan kräver karriären inte mycket dyr utrustning. Du behöver bara äga en dator och ett manusförfattarprogram. Om du letar efter en gratis sådan här kan du till exempel ladda ner programmet Trelby.

När det kommer till manusförfattarprogram kan det oftast snabbt bli ett dyrt nöje. Ett av de mest kända programmen är Final Draft, och det kostar många hundra kronor. Som tur är finns det billigare alternativ. Trelby är öppen källkod och därför helt gratis, och kan därför installeras på datorer med Windows och Linux.

Vidare bör det noteras att Trelby inte innehåller en guide till manusskrivning. Programmet berättar varken för användaren hur man skriver ett manus eller hur ett sådant manus ska se ut. Därför kräver det att du sätter dig in i hur man skriver filmmanus innan du kommer igång med Trelby. Det kan göras genom att till exempel söka efter en guide på Google eller läsa en bok om berättelsestruktur och manusskrivning.

Börja med att ladda ner programmet

Har du bestämt dig för att testa Trelby så kräver det såklart att du börjar med att ladda ner programmet. Oavsett om du använder Windows eller Linux har du kommit till rätt plats, eftersom vår nedladdningsknapp tar dig till programmets officiella webbplats, där alla installationsfiler finns tillgängliga.

Vi testade Trelby på Windows 11 själva och installationen tog bara ett ögonblick. Du behöver bara bestämma var på datorn du vill att programmet ska installeras, och sedan är resten snabbt gjort.

När vi närstuderar Trelbys programmapp i Windows kan vi se att den tar upp cirka 21 MB. Detta är inte särskilt mycket, så de flesta har förmodligen tillräckligt med hårddiskutrymme för att installera programmet.

Hur du använder Trelby

När installationen är klar är du redo att använda Trelby. Du kan antingen trycka på genvägen på skrivbordet, som skapas automatiskt på Windows, eller så hittar du programmet inne i startmenyn.

Först och främst kommer säkert många att märka att användargränssnittet ser ganska gammaldags ut. Detta är förmodligen en av de största nackdelarna med programmet, och det kommer förmodligen av att Trelby vid det här laget är ett gammalt fall. För närvarande har den inte uppdaterats sedan 2012.

Som framgår av GIF-bilden på denna sida finns det ett antal olika knappar högst upp i programmet och till vänster. Du kan till exempel trycka på den översta knappen, vilket skapar ett nytt manuskriptdokument i en ny flik. Det är supersmart att Trelby har stöd för flikar, för då behöver du inte ha många fönster öppna samtidigt om du ska skriva på flera skript samtidigt.

Trelby innehåller inte särskilt många funktioner, och i själva verket är programmet inte särskilt komplext. Detta är både en styrka och en svaghet. Det är bra för nybörjaren, men kanske inte så smart för den erfarne manusförfattaren.

När det kommer till extra funktionalitet kan det bland annat nämnas att det finns en inbyggd namndatabas med namn som du kan hämta inspiration till dina karaktärer ur. Det finns också en funktion för att jämföra manus, vilket är praktiskt om ni åker tillsammansser ut som olika utkast till samma manuskript.

När ditt manuskript är klart

När du antingen har gjort klart ett utkast som behöver läsas igenom, eller du känner att ditt manuskript är helt färdigt, är det dags att exportera det. För de flesta är det mest självklart att exportera till PDF-filformatet, för då är man säker på att alla datorer kan visa det. Däremot kan du till exempel även exportera till Fountain, som är ett slags öppet manuskriptformat som fungerar i de flesta manuskriptskrivprogram.

Som du kan se i bilden ovan exporterade vi vårt skript till PDF och lade till en vattenstämpel. Detta kan göras genom att hitta "Verktyg" högst upp i menyn och sedan klicka på knappen "Generera vattenmärkta PDF-filer...".

Vattenstämpelfunktionen är supersmart om du vill skydda ditt manuskript. Om det någonsin delas med någon som det inte borde ha delats med, vet du alltid var manuskriptet delades ifrån.

Vad vi tycker om Trelby

Som nämnt på den här sidan har vi gjort ett litet test av Trelby på Windows 11. Sammantaget tycker vi att det är ett mediokert program.

Trelbys största styrka är helt klart att programmet är både öppen källkod och gratis. Detta ses inte ofta med manusförfattarprogram som ofta kostar pengar eller kräver att du tecknar någon form av betalprenumeration.

Tyvärr håller Trelby på att bli ett gammalt program vid det här laget. Den har inte uppdaterats sedan 2012, och funktionaliteten i Trelby är ganska begränsad. Därför rekommenderar vi även att du tar en titt på andra program. Läs mer om detta i nästa avsnitt.

Andra program för manusförfattare och filmproduktion

Även om det är en stor fördel att Trelby är gratis så är det också en god idé att titta på lite modernare alternativ och här kommer man nog inte undan att de flesta bra manusprogram kostar pengar. Ett bra alternativ med många fler funktioner är Fade In Professional Screenwriting Software. Den fullständiga versionen kostar $79 (vilket fortfarande är mycket billigare än Final Draft), men du kan också börja med att ladda ner en gratis demo.

Drömmer du om att bli en professionell filmare så kräver det förstås även andra program, och du kan hitta många av dem på den här sidan. Du kan till exempel ta en titt på vår multimediakategori på denna länk. Inom kategorin kan du hitta professionella videoprogram som Adobe After Effects.

Download Trelby 2.2
Screenshots
Detaljerad information om Trelby
Typ:
Freeware


Producent:
Trelby developers

Inkom datum:
18-08-2022
Plattform:
Windows & Linux

Storlek:
21 Mb

Uppdaterad datum:
24-08-2022
0