Program » Företag » Ordbehandling

Apache OpenOffice last ned
5 0 544  

Ladda ner ett alternativ till Microsoft Office paketen. Apache OpenOffice är i stort sätt identiskt, men helt gratis att använda.

OpenOffice är en samling kontorsprogram för din dator, publicerad av Apache Software. Programmet är utvecklat av Sun Microsystems, med hjälp av öppen källkod.

Samlingen innehåller ett skrivprogram, ett presentationsprogram, ett bildbehandlingsprogram, ett kalkylblad, ett formellt program och ett databasprogram. Det motsvarar alltså innehållet i andra kontorsprogrampaket.

Apache OpenOffice är långt ifrån det enda paketet i sitt slag, eftersom det finns flera olika paket med kontorsapplikationer på marknaden. Apache OpenOffice är verkligen konkurrenskraftigt, delvis för att det är gratis, där andra program kostar pengar.

Även om det är gratis, oroa dig inte för att kvaliteten är lägre än i de program som kostar pengar, för det är inte fallet.

Kompatibilitet

Med Apache OpenOffice kan du enkelt öppna program från Microsoft Office -paketet. Det orsakar alltså inga problem om du har kvar gamla filer som skapades med Office -paketet eller om du tar emot filer från andra som använder Microsoft Office.

I Apache OpenOffice kan du också spara dina filer så att de kan läsas av Microsoft Office -paketet, så att andra inte heller har problem med att läsa dina filer. Detta gäller oavsett om det är text, en presentation, ett kalkylblad eller andra filer.

Dessutom kan du använda Apache OpenOffice på alla tänkbara operativsystem. Detta är den version av Windows som du hittar här på webbplatsen. Om du vill ha Linux- eller Mac Os X -versionen, använd den här länken.

Utseende

Apache OpenOffice är relativt lätt att hitta om du är en Microsoft Office -användare. Det kan dock fortfarande kräva en del att vänja sig vid, för allt är inte riktigt som i den nya Microsoft Office -sviten. Programmen i Apache OpenOffice liknar program i en gammal version av Microsoft Office -paketet, men det borde vara lätt för de flesta att ta reda på det.

Som du vet från Microsoft Office -sviten finns det en stapel högst upp på skärmen i Apache OpenOffice. Denna stapel har en serie logotyper, var och en representerar ett verktyg som kan användas i det programmet.

Exempelvis betyder disketten "spara" och saxen betyder "klipp". Det är så enkelt och intuitivt - vilket är en av anledningarna till att Apache OpenOffice -paketet kan användas av alla.

Det är så lätt att räkna ut; speciellt om du redan är van att använda ett liknande program kommer det inte att ta mycket tid innan du har fullständig kontroll över att använda Apache OpenOffice också. Du kommer därför att uppleva en enkel övergång till detta gratis mjukvarupaket - och att ha mindre att oroa sig för är alltid positivt.

Trots den enkla designen som gör programmet användarvänligt är det också nödvändigt att påpeka att det inte är ett Windows 11-baserat (och Microsoft-designat) program som du kommer att arbeta med. Programmet är bara bra, men lägger inte heller till mycket mer än grunderna, rent visuellt.

Språk

Apache OpenOffice finns på flera olika språk, inklusive svenska. Språksvårigheter kommer därför inte att vara i vägen för att använda programmen i paketet.

Om programmet inte redan finns på ditt språk, förtvivla inte, eftersom sannolikheten för att det kommer är stor. Du kan hitta det stora utbudet av språkpaket med denna länk.

Programmerare

De många programmen i den kan vara mer eller mindre desamma som programmen i Microsoft Office -paketet.

I detta avsnitt har vi skrivit en kort översiktom de många olika program du får i ditt OpenOffice -paket när du laddar ner programmet gratis från vår webbplats:

  • Skrivprogram (Writer): I det här programmet kan du bland annat skriva - du kan också göra diagram och infoga bilder. Programmet kan användas både för mycket snabba och korta texter och för långa romaner, mycket likt t.ex. google docs.
  • Presentationsprogram (Impress): I det här programmet kan du göra presentationer med text och bilder.
  • Bildbehandlingsprogram (Draw): I det här programmet kan du rita - både skisser och mer komplicerade ritningar. Med programmet är det enkelt att göra grafik och diagram.
  • Kalkylark (kalkyl): I det här programmet kan du beräkna - du anger dina siffror och programmet beräknar för dig. Du kan också göra diagram över dina beräkningar.
  • Formelprogram (matematik): I detta program kan du skriva matematiska formler och ekvationer. Programmet kan användas ensamt eller tillsammans med andra program i Apache OpenOffice -paketet.
  • Databasprogram (bas): I detta program kan du hantera (eller skapa) dina databaser.

 

Användare

Till exempel kan Apache OpenOffice -paketet vara användbart för dig som går i skolan, och det kan vara användbart för dig som går till jobbet; användare kan vara alla - och det finns många människor runt om i världen som använder Apache OpenOffice -paketet.

Det du kan använda programmen till kan därmed också vara väldigt olika: du kan till exempel skriva anteckningar om vad din lärare talar om, och du kan göra komplexa arbetsuppgifter eller snabba anteckningar.

Historia

Apache OpenOffice har en lång historia bakom sig, vilket i korthet är följande: Historien börjar med den kommersiella produkten StarOffice. StarOffice går tillbaka till 1985, så det är en historia som har funnits i några år. Mycket har hänt sedan 1985, men det korta av det långa är att OpenOffice.org skapades baserat på StarOffice. OpenOffice.org är en gratis produkt, liksom Apache OpenOffice senare.

2011 fick Apache rättigheterna och namnet blev Apache OpenOffice.

Slutsats

Apache OpenOffice är i grunden ett lättillgängligt skrivprogram för dig som letar efter ett kraftfullt och gratis alternativ till liknande program. Apache OpenOffice fungerar ungefär som alternativen, med minimala designskillnader.

Om du fortfarande inte är övertygad om OpenOffice kan du också läsa vår artikel om LibreOffice, som körs på många av samma (gratis) principer som det här mjukvarupaketet.

Download Apache OpenOffice 4.1.14
Screenshots
Detaljerad information om Apache OpenOffice
Typ:
Freeware


Producent:
Apache Software Foundation

Inkom datum:
18-02-2010
Plattform:
Windows, Mac & Linux

Storlek:
Mb

Uppdaterad datum:
10-03-2023
0