Blogg » Vikten av god luftkvalitet i hemmet och på arbetsplatsen

Idag så är så gott som alla medvetna om hur viktigt det är att äta rätt, sova bra och få tillräckligt med motion. Alla dessa saker är kritiska för att vi ska må så bra som möjligt, men vad många inte riktigt har koll på är att det också är jätteviktigt att se till att luften som man andas in är av en god och hög kvalitet.   

Din exponering till dålig och skadlig luft varierar kraftigt beroende var någonstans du bor i landet. Om du bor i en större stad på en gata som trafikeras av tung trafik och bussar eller nära en större motorväg så är din exponering långt mycket större än vad någon som bor på landet eller i glesbyggd upplever. 

Detta är på grund av två faktorer. Dels så är avgas från bilar och liknande skadligt i sig, men dessa bilar river även upp partiklar och smuts från vägen som sedan blandas med luften som kan göra stor skada på ens lungor över tid. I den här texten kommer vi att dela med oss av några bra tips för dig som vill se till att luften du andas in är så ren och hälsosam som möjligt. Det finns nämligen dels bra tekniker, samt viss utrustning såsom ftx-system som kan rena luften. 

Stäng fönster och dörrar 

Om du bor nära en trafikerad väg så är det väldigt viktigt att du håller dörrar och fönster stängda i den mån det går. På så sätt så kan man förhindra att dålig luft tar sig in i sin bostad och att luften i ens lägenhet eller hus blir bättre. På sommaren kan detta vara väldigt jobbigt, men att sätta upp persienner mot sidan där solen kommer in och genom att investera i en riktigt bra fläkt kan det ändå bli uthärdligt.  

Installera ett luftreningssystem 

Om du känner att du vill ta det hela ett steg längre så kan det vara klokt att installera ett luftreningssystem. Dessa finns i olika utföranden och om man bor i en lägenhet så är detta små maskiner som liknar fläktar till utseendet. Dessa är väldigt effektiva på att rena luft i mindre bostäder. Om man bor i villa kan ett ftx-system passa som handen i handsken. Ett sådant system tar in luft utifrån, renar den, och pumpar sedan in i bostaden. 

Vikten av god luft på arbetsplatsen 

Det är jätteviktigt att ha en god luftkvalitet på ens arbetsplats. Dels så hjälper frisk och hälsosam luft till med att se till att man orkar koncentrera sig under längre perioder, samtidigt som det ju trots allt är en plats man spendera en stor mängd tid på. 

God ventilering kan även hjälpa till att förhindra smitta och hjälpa dig och dina kollegor att inte bli smittade om någon skulle dyka upp med en förkylning eller liknande till jobbet, någonting som fortfarande är väldigt viktigt trots den höga vaccinationsgraden i Sverige. Det är alltid din arbetsgivares ansvar att se till att det finns en god luftkvalitet på arbetsplatsen.