Blogg » Tre enkla steg för att öka anställdas engagemang


Medarbetarengagemang är en viktig variabel man ständigt måste jobba med - både som företagsledare och som anställd. Det är därför inte ovanligt att många organisationer och företag kontinuerligt granskar och anpassar sina metoder för modern personalhantering. Även om HR-trender förändras med tiden är vikten av att engagera anställda konstant. Om du gör det kan du maximera din mest värdefulla resurs: kollegorna.

Medarbetarengagemang, eller Employee engagement på engelska, är en arbetsplatsstrategi som ger förutsättningar för alla anställda i en organisation att göra sitt bästa varje dag, engagera sig i organisationens mål och värderingar och bidra till organisatorisk framgång. Detta samtidigt som de bibehåller en förstärkt känsla av sitt eget välbefinnande.

 

Engagerade medarbetare skiljer skiljer ut sig från mängden genom de ansträngningar de konsekvent gör för sina uppgifter. Dessa anställda väljer att göra “det lilla extra” när det behövs, och känner samtidigt en stolthet och en koppling till företag som man arbetar för.

 

Så - why is employee engagement important? Dagens företag och organisationer måste fokusera på att skapa en arbetsplats som främjar en engagerad arbetskraft. Här är några sätt att öka engagemanget i din organisation:

Skapa effektiva kanaler för kommunikation

Eftersom många anställda samarbetar med sina kamrater utanför arbetet via sociala medier och chattplattformar, finns det en poäng med att efterlikna dessa medier även på arbetsplatsen för att främja internt engagemang. Ett kort meddelande kan ofta vara tillräckligt för att hålla team informerade om projekt eller andra affärsfunktioner. Som företag bör man dock hitta en balans mellan lättsam kommunikation och kommunikation som rör arbetsrelaterade uppgifter. Man måste även effektivt utvärdera vilken kommunikationsteknik som gör mest avtryck i en organisation, för att undvika att verktyget blir ett hinder för den dagliga produktiviteten.

Förbättra arbetsmiljön

Det är ingen överraskning att vår omgivning kan påverka vårt humör. Att sitta på en strand väcker inte samma känslor som när man sitter i väntrummet på vårdcentralen. Detsamma kan sägas om arbetsplatsen. Det finns ett samband mellan anställdas tillfredsställelse med sin arbetsmiljö och hur engagerade de är på jobbet. I synnerhet människor som uttrycker en mer generell nivå av lycka med sin övergripande kontorsmiljö tenderar att vara mer engagerade, emedan människor som är missnöjda med sin arbetsmiljö tenderar att vara mindre engagerade. Även om många personer ser ett kontor endast som en plats för att utföra affärsrelaterade uppgifter på, finns det många faktorer som påverkar ett kontors optimala prestanda. En integrerad, välplanerad kontorsdesign kan ha inverkan på anställdas engagemang avsevärt. Att lägga till naturliga element som växter, lågmäld musik och att uppmuntra fysisk rörelse kan öka både produktiviteten och engagemanget.

Erbjud belöning och erkännande

Belöningar är ett kraftfullt verktyg som företag har använt i flera år för att öka medarbetarnas engagemang, behålla talanger och hålla anställda glada på arbetsplatsen. Även om ”anställdas engagemang” och ”kultur” inte är synonymt med varandra, är de tvivelsutan länkade. Eftersom engagemang till stor del handlar om hur anställda känner sig kopplade till sitt arbete, är en positiv kultur grundläggande för att bygga ett engagerat team. Ett positivt tillvägagångssätt för anställdas erkännande, i sin tur, driver det övergripande engagemanget. Det är viktigt för chefer att komma ihåg att belöningar ständigt måste utvecklas för att förbli effektiva. Till exempel föredrar många anställda professionella utvecklingsmöjligheter som att delta i lärorika konferenser, att få en mentor som stöttar eller möjligheten att anmäla sig till ett exklusivt webinar.