Blogg » Tips för cybersäkerhet när du jobbar hemifrån

Fler och fler svenskar har börjat arbeta hemifrån och bidrar på distans till den verksamhet de är anställda under. Men något många glömmer bort när man inte arbetar på ett kontor är cybersäkerheten. Man glömmer att det faktiskt vidtas en hel del säkerhetsåtgärder på kontor, åtgärder man själv inte ägnat en tanke åt.

För att du ska känna dig säker när du jobbar hemifrån har vi därför listat några tips för cybersäkerhet. Åtgärder som är enkla att utföra trots att man inte är ett proffs på IT.

Kom ihåg att uppdatera din dator regelbundet

När du får meddelande om en programuppdatering på din dator är det viktigt att du installerar den senaste programvaran så snabbt som möjligt. Programuppdateringar och antivirusprogram åtgärdar nämligen säkerhetsfel och hjälper till att skydda din data. Ofta ser man bort från att klicka på “uppdatera” eftersom man är mitt uppe i något. Men när du ändå arbetar hemifrån kan du väl bara sätta igång uppdateringen efter arbetsdagens slut, så är den klar när du börjar igen dagen efter.

Gör inget annat än att arbeta på din dator

Vi vet hur lockande det kan vara att kolla sina privata mejls, läsa nyheterna eller surfa på sociala medier från sin arbetsdator. Den är ju trots allt så nära till hands. Men risken för att datorn drabbas av virus eller liknande är större om du surfar inne på andra sidor än just de du ska under jobbet. Har du ingen annan dator att tillgå måste du såklart använda din arbetsdator, men se då till att vara riktigt uppmärksam när du surfar online från den! Ett virus kan förstöra allt ditt arbete, men det finns även en risk för att din personliga data hamnar i fel händer.

Investera i en bra brandvägg och ett antivirusprogram

Människor har en tendens att tro att inget dåligt kan hända dem. Men faktum är att nästintill alla kommer drabbas av ett virus på någon av deras enheter någon gång. Därför är det viktigt att du investerar i bra säkerhetsskydd, och inte bara lägger pengar på en designstol som stolen wegner eller det dyra höj- och sänkbara bordet du har stående.

Visst finns det många brandväggar och antivirusskydd som är kostnadsfria och av slående kvalitet. Men är du inte proffs på att hitta dessa föreslår vi att du hittar abonnemang som kostar. Då kan du nästan alltid vara säker på att din dator får det bästa skyddet möjligt!