Blogg » Teknik och kultur en vinnande synergi

I det moderna samhället är vi vana vid att tekniken genomsyrar våra liv på massa olika sätt. Den tekniska utvecklingen går snabbt och har ändrat vårt sätt att leva, på gott och ont. De flesta av oss har exempelvis en smartphone idag genom vilken vi gör allt från att hålla kontakt med nära och kära, handla mat på nätet, boka resor och hålla koll på våra aktieaffärer. Den tekniska utvecklingens påverkan på individen är fortlöpande och det är troligt att de förändringar som nya teknologier kan komma att innebära under 2000-talet kommer att bli än mer väsentliga för vår livsstil än de utvecklingar som kom under 1900-talet. I takt med att internet, surfplattan och mobiltelefonen har blivit vardagsmat för de flesta av oss har en ny verklighet skapats med enorma mängder information (big data), potenta datorer och omdebatterad artificiell intelligens (AI). Det senare öppnar upp för såväl möjligheter som risker och kommer troligen vara en nyckelfaktor i hur livet för den enskilde individen lär yttra sig under kommande århundrade. I framtiden sias om att AI exempelvis kommer att ändra hur vi jobbar, förflyttar oss, tar hand om hushållsbestyr eller sköter vår hälsa. En positiv aspekt av ständig teknisk utveckling är att stora forskningsinsatser läggs ner på områden som kan förbättras eller effektiviseras såsom vården. Här kan IT och teknik till exempel verka för att hjälpa människor att bli mer hälsosamma och se till att vårdinsatser når ut till befolkningen på ett rättvist sätt. I den här artikeln håller vi oss dock till något mindre djupsinniga verkningar av den tekniska utvecklingen och pekar på hur teknik och kultur numer är en vinnande synergi. 

Teknik och spel 

Rent allmänt kan sägas att tekniken har förändrat vårt sätt att konsumera kultur och underhållning till det bättre. Vi har exempelvis tillgång till ett brett urval av film genom marknadens många streamingtjänster och kan följa sport- och spelevenemang live online på sidor såsom Twitch. Även iGaming-världen har genomgått en drastisk förändring då spelare numera har enklare åtkomst till sina favoritspel online. Ett exempel är Texas Hold’em som ursprungligen blev världens mest populära pokertyp genom TV-sändning av stora pokerevent och som idag kan spelas på iPads och mobiler till skillnad från landbaserade casinos. 

Teknik och litteratur 

Rent historiskt sågs böcker inte sällan som en lyxvara reserverad för den bildade borgarklassen som inte endast hade råd att konsumera litteratur utan även tid att förkovra sig i denna. I takt med de offentliga bibliotekens framväxt som en given stöttepelare i det moderna samhället har läsandet genomgått en demokratiseringsprocess och är nu tillgängligt för de flesta av oss med ett lånekort. Tekniken kan sägas ha dragit just tillgänglighetsaspekten vad gäller böcker ett steg längre. De flesta av oss med en smartphone eller surfplatta och internetuppkoppling kan nämligen ladda ner digitala böcker kostnadsfritt genom de offentliga bibliotekens e-tjänster. Det enda som behövs är att välja ut en e-läsare av den uppsjö av märken som Kobo eller Kindle och sätta igång. För läslusen som inte orkar sätta upp sig på bibliotekens reservationslista för de senaste bästsäljarna går det minst lika bra att köpa prisvärda e-böcker genom tjänster såsom exempelvis Amazon. 

Teknik och film och serier

Ingenstans har tekniken förändrat en hel bransch på ett så pass konkret och tydligt sätt som när det gäller film- och serieindustrin. Den som föddes innan 90-talet kommer troligen ihåg att det var linjär teve som gällde för att titta på favoritfilmen eller serien, och att väntan ofta var olidligt lång innan nästa avsnitt. Internet och streamingtjänster som Netflix och HBO innebär idag att vi kan titta på exakt vad vi vill, när vi vill och hur många gånger vi vill mot en månatlig prenumerationsavgift istället för att gå på bio eller vänta in en TV-tablå som faller i vår smak. Teknikens framfart här innebär också att det råder en större efterfrågan på välproducerad film och serier och streamingtjänsterna producerar, vid sidan av inköpt kultur, även eget material i stor utsträckning för att tillfredsställa sina prenumeranter. Bara i år har exempelvis Netflix släppt den hypade serien Emily in Paris under egen flagg.