Blogg » Spel med virtual reality allt mer populära

Spel för dator och TV blir bara allt mer populära och idag har de flesta någon gång testat på att spela digitala spel av något slag. Utvecklingen går snabbt framåt och speltillverkarna jobbar ständigt med att få fram nya spännande produkter. Någonting som har funnits på marknaden i några år nu är virtual reality-spel där den som spelar får en helt ny typ av upplevelse. Nu sprider sig denna trend och de nya spelen med virtual reality blir nu fler och fler i takt med att populariteten ökar.


Photo
by: European Space Agency, CC BY-SA 3.0 IGO

 

Härstammar från 1930-talet

Virtual reality eller virtuell verklighet som det betyder på svenska, det är det engelska ordet som används även i Sverige, började bli ett begrepp under 1990-talet och spåddes då att bli nästa stora hype. Tekniken på den tiden räckte dock inte riktigt till utan det är först nu som vi verkligen kan skapa virtual reality som uppfattas som verklighetstrogen. Själva namnet är ännu äldre och härstammar från franskan. En fransk pjäsförfattare beskrev 1938 miljön på teatern som la realité virtuelle i en samling essäer. När texterna sen översattes till engelska 1958 översattes de orden till virtual reality. Det var sen Myron Kreuger, en dataartist, som myntade begreppet och han var också den första att kunna skapa någonting som liknar virtual reality i en dator. Inom science fiction användes begreppet första gången 1982 i en roman, The Judas Mandala, av Damien Broderick.

 

Både nytta och nöje

Ordet virtual betyder på engelska ungefär någonting som förefaller vara någonting men sen ändå inte riktigt är det. Ganska bra beskrivning av det som är virtual reality. Det är en illusion av verkligenheten som tillåter oss att uppleva och interagera i en konstgjord verklighet. Virtual reality eller VR som det ofta kallas används idag flitigt av speltillverkare för att låta oss uppleva spel på ett nytt sätt. VR används även till nyttiga saker. Med hjälp av sensoriska upplevelser med hjälp av våra sinnen som syn, hörsel och känsel kan vi till exempel utbilda piloterkirurger och militärer.

 

Photo by: Maurizio PesceCC BY-SA 2.0

 

Sprids till fler områden

Idag är VR-teknik en självklar del av speltillverkares utbud och utbudet växer hela tiden. Även casinobranschen som också levererar en spelupplevelse till sina kunder har hakat på trenden med VR-spel. Till exempel kan man hos PokerStars spela VR poker där spelaren bjuds på upplevelsen av att spela mot andra spelare. Det ger en möjlighet att med otrolig realism kunna tolka kroppsspråk hos medspelarna precis som i poker å riktigt.

 

Pionjär

Under 1990-talet utvecklades tekniken och nu kom de första VR-dräkterna som kunde ge användaren en upplevelse av att helt befinna sig i en virtuell miljö. Nu kunde också användaren se sig i själv i miljön. En av pionjärerna var Jaron Lanier och i mitten av 1980-talet bildade han teknikföretaget VPL Reseach som ligger bakom flera uppfinningar inom VR. Bland annat datahandsken och EyePhone. Det var på 1990-talet som den första utrustningen för hemmabruk kom ut på marknaden. Bland annat i form av Sega VR för spel på både deras konsol och arkadspel. VR spåddes att snart ta över en stor del av våra liv. Ett antagande som inte helt slog igenom då.

 

Stor konkurrens

Under det senaste årtiondet har utbudet av VR-spel exploderat. Det finns idag ett stort utbud, både av TV-, data- och mobilspel där VR-tekniken utnyttjas. För att kunna njuta fullt ut behöver man ett VR-headset. De olika speltillverkarna har så klart sina egna med sin speciella teknik och konkurrensen är hård. Sony lanserade till exempel Playstation VR för ett par år sen och den erbjuder den senaste tekniken för den som vill kliva in i spelens värld. Också mobiltillverkarna hänger på VR-trenden och säljer VR-headsets som kan användas tillsammans med VR-appar i deras mobiler. Att använda VR-appar ger användaren till exempel möjlighet att med hjälp av Google Maps resa till främmande platser, vandra runt i miljön och uppleva berömda sevärdheter.

 

Människan överlägsen

Det finns dock en sak som inte kan slå ens den mest förfinade teknologi när det gäller att uppleva verklighetstrogna miljöer. Det är nämligen din egen hjärna. Ingen teknik i världen kan mäta sig med din egen hjärnas förmåga att visualisera och skapa inre bilder. Slut bara ögonen så kan du med tankens hjälp förflytta dig till främmande världar, interagera med andra människor, känna smaker och lukter samt resa i tiden. Även om den tekniska utvecklingen går framåt är det tveksamt om den någonsin kommer att kunna slå det mänskliga intellektet.