Blogg » Så har mobiltelefoner tagit över spelbranschen

Människor har spelat spel sedan tusentals år tillbaka, men under de senaste decennierna har utvecklingen gått snabbare än någonsin tidigare. Sättet vi spelar och engagerar oss i spelandet på är i ständig förändring, och mycket av det har med den teknologiska utvecklingen att göra. Till och med traditionella brädspel finns numera i digitalt format, vilket innebär att det inte längre finns något behov av spelen i deras ursprungliga form.

Den mest påtagliga utvecklingen inom branschen är ökningen av mobilspel, och mobila enheter har gått om både datorer och konsoler som den vanligaste spelplattformen. Vi ska nu undersöka de faktorer som ligger bakom dessa förändringar, både ur ett spel- och affärsperspektiv.

Den teknologiska utvecklingen

Ett av de främsta skälen till ökningen av mobilspel är utan tvekan den teknologiska utvecklingen. Många mobila enheter är numera extremt kraftfulla och kan köra program som till och med vissa äldre konsoler inte kunde hantera.

Moderna mobiltelefoner och surfplattor har lång batteritid samt bättre processorkraft och grafik, detta samtidigt som höghastighetsbredband och 5G gör det möjligt att spela online från mer eller mindre var som helst. Allt från online bingo till massiva online spel går att spela på moderna smartphones, vilket visar hur mångsidiga de är.

Spela närsomhelst, var som helst

Mobila enheter är utformade och designade för att vara enkla att bära med sig, något som gör det möjligt för spelarna att spela närsomhelst och från var som helst om de så önskar. Till skillnad från konsol- och datorspel kan mobilspel användas till att få tiden att gå när det behövs. Det kan till exempel vara när du åker buss till och hem från jobbet eller då du sitter och väntar på att få träffa en läkare eller på något annat slags möte

Denna flexibilitet och tillgänglighet är viktig och gör att många konsumenter fortsätter spela mobilspel mer av vana än av något annat skäl.

Stor målgruppsmarknad

Den oerhört utbredda förekomsten av smartphones i dagens samhälle spelar förstås en avgörande roll i att mobilspel blivit så populära som de är. I februari 2023 ägde hela 68% av världens befolkning en smartphone. Detta visar vilken enorm målgrupp spelutvecklarna har att rikta in sig på.

De flesta personer behöver en mobiltelefon av andra skäl än att spela, men när det gäller spelkonsoler behöver majoriteten av konsumenter de endast för att spela. Detta är något som gör det lättare att locka till sig och behålla nya spelare när det gäller mobila enheter eftersom konsumenterna inte måste köpa dyra datorer eller spelkonsoler.

Bättre möjligheter för utvecklarna

Spelutvecklarna tenderar att föredra mobilspel eftersom det kostar mindre att skapa spel för dessa system. Konsol- och datorspel förväntas hela tiden att bli alltmer expansiva och innovativa, med bra handlingar, bättre grafik och nya spelmotorer. Allt detta är oerhört kostsamt och tidskrävande.

Kraven på mobilspel är inte lika intensiva, de flesta konsumenter vill bara ha något spelbart att fördriva tiden med eller spela i egen takt. Spelsläppen är dessutom mycket mer effektiva eftersom app-butikerna har möjlighet att nå ut till en stor målgrupp mer eller mindre på direkten när ett spel lanseras.

Sist men inte minst har vi mikrotransaktioner, något som absolut inte får glömmas av. Detta är nämligen numera en av de viktigaste inkomstkällorna för de utvecklare som föredrar gratisspel och vars intäkter främst kommer från mikro köp som är lätta att uppdatera och släppa.