Blogg » Moderna underverk för välmående och hälsa

Teknik är underbart på alla sätt och vis. Så vitt skilda teknologiska produkter som GPS, smarttelefoner, datorer och drönare underlättar våra liv rejält eller ger oss en rejäl dos av underhållning.

Vad få människor tänker på – eller för den delen känner till – är att det finns många teknologiska uppfinningar som faktiskt är bra för hälsan eller det allmänna välbefinnandet.

I den här artikeln ska vi titta lite närmare på vilka dessa uppfinningar är och hur de kan hjälpa dig att må bättre.

 

Förbättra sömnen med appar och artificiellt ljus

Vi är många som sover oroligt på nätterna. Ofta beror det på att vi har varit utsatta för alltför starkt ljus alldeles innan sänggående.

För att vi ska kunna sova normalt krävs att sömnhormonet melatonin utsöndras av hypotalamus. Melatoninutsöndringen följer vår inre dygnsrytm och hormonet är starkt beroende av mörker, så när vi ligger och messar i sängen nattetid störst produktion av melatonin. Resultatet blir att vi inte får den mängd sömnhormon vi behöver och därmed sover vi sämre.

Såväl datorer som smarttelefoner har nuförtiden tillgång till appar som justerar det artificiella ljuset. Istället för det starka, kalla ljus vi är vana vid så ändrar apparna ljusstyrka och nyans till ett ljus som bättre passar vår dygnsrytm. Om du gärna vill surfa i sängen är det därför lämpligt att söka reda på den app som passar dig bäst och som kan bada dig i det där gulaktiga, mysiga skenet som gör det så lätt att sova.

En annan vanlig orsak till sömnbrist är störande ljud. Om du bor i en tätort eller större stad är du ständigt omgiven av buller från trafik, nattaktiva kroggäster och diverse byggnadsarbeten. Dessa oljud kan du enkelt bli av med om du använder dig av akustikloft i sovrummet. Akustikloft är en speciell sorts tak som verkar ljuddämpande och minskar den störande bullernivån dramatiskt – ett bra recept för att sova bättre.

Det finns också speciella appar som känner av hur du sover på nätterna. Dessa appar skapar sedan grafer där du kan se hur mycket drömsömn eller djup sömn du har fått. Med hjälp av den informationen kan du se om du lider av sömnstörningar och i så fall vilken sort – då underlättar det när du ska söka hjälp. Läs mer tekniska artiklar här.

 

Håll koll på vikt och motionsvanor

Numera är det möjligt att hålla ett öga på precis allt i livet. Med hjälp av en smartklocka eller smarttelefon kan du till punkt och pricka se hur många kilometer du har gått, hur många kalorier du har förbränt och till och med om din puls och blodtryck har sjunkit efter att du inlett ditt nya motionsprogram.

En smart våg som är uppkopplad till internet och smarttelefon kan automatiskt ladda upp din vikt. På så vis får du all data uppladdad i en snygg och lättläst graf som du sedan kan ha som referens under din planerade viktnedgång eller viktuppgång.

Den nyaste manicken inom kaloriräkning är en apparat som analyserar maten vi äter. Genom att scanna en liten bit av din hamburgare, till exempel, kan du får veta exakt hur många kalorier den innehåller, hur näringstätheten ser ut och om hamburgaren innehåller några allergener. Kanske lite överdrivet för vardagsbantaren, men definitivt en kul grej för den teknikintresserade.

Om du hellre kör din viktminskning manuellt bör du ta en titt på detox recept. Dessa recept på lämpliga detoxdrycker hjälper dig avgifta kroppen och öka ämnesomsättningen för att öka farten på din viktminskning eller bara fräscha upp kroppen.

 

Träna hjärnan med teknologi

Självklart är det inte bara kroppen som behöver träning – hjärnan behöver också få sig en långkörare då och då.

När du vill öka din kognitiva förmåga finns det flera sätt att göra det på. Dels kan du använda dig av appar som tränar upp exempelvis mönsterseende, reaktionsförmåga och minne på ett vetenskapligt och pedagogiskt sätt. Du kan räkna med snabba resultat och det bästa av allt är att många av dessa appar är helt gratis.

Ett annat alternativ är att skaffa en Raspberry Pi och ägna dig åt lite problemlösning och programmering. Om du inte redan vet vad en Rasperry Pi är så är det en liten och okomplicerad dator som du programmerar din egna mjukvara till.

Du kan exempelvis programmera fram en kul klocka som visar tiden i binära siffror, en nattlampa med inbyggt spel eller en musikdosa. Möjligheterna är faktiskt oändliga och du kan programmera de flesta program som hårdvaran klarar av att köpa.

Raspberry Pi finns i en mängd varianter och prisklasser, allt efter vad som passar ditt projekt bäst.