Blogg » Kommer förstärkt verklighet att finnas kvar om 10 år?

Marknaden för förstärkt verklighet har blomstrat och teknologins utveckling har gått ständigt framåt under de senaste åren. Begreppet syftar på en teknik som adderar digitala objekt till verkligheten och skapar en så kallad förstärkt verklighet av blandningen. De flesta förknippar förstärkt verklighet med datorspel, men tekniken kan användas till många saker. Tänk bara hur inlärningseffekten av att faktiskt få besöka en historisk plats under en historialektion kan bli – utbildning är ett område där förstärkt verklighet verkligen kan komma till sin rätt. Det är också ett sätt att upptäcka världen för de som inte har råd att resa. Nöjesbranschen är ett annat område där förstärkt verklighet kan nå sin fulla potential – tänk dig en värld utan slutsålda konsertbiljetter. Inom forskningsvärlden kan förstärkt verklighet användas i tester, exempelvis inom socialpsykologi, och inom vården kan tekniken användas i olika former av terapi.  

I frågan kring huruvida den uppåtgående trenden för förstärkt verklighet kommer att fortsätta eller inte delar sig tyckarna. Vissa hävdar att tekniken i sig utgör själva framtiden för mobilappar. För det finns möjligheter i precis alla situationer. En av dem ligger i husvisningar – tänk dig att kunna stå inne i en lägenhet på visning, rikta mobilen mot lägenheten mitt emot och direkt få upp slutpriset för den på skärmen. Den konsumentdrivna marknaden förväntas av många kunna blomstra tack vare den kontinuerliga utvecklingen av förstärkt verklighet. De som höjer tekniken till skyarna (och hela vägen in i framtiden) tänker att framförallt nöjesbranschen kommer att utnyttja den. Branscher som filmbranschen, musikbranschen och spelindustrin kan utnyttja att förstärkt verklighet breddar upplevelsen

De som är negativt inställda till teknikens framtid talar ofta om vår tids människors upptagna tillvaro. Tidsaspekten får inte glömmas bort när man diskuterar framtiden för förstärkt verklighet och dess tillhörande produkter och applikationer. När ska vanliga människor ha tid att ägna sig åt tekniken? Industrin måste se till att integrera den med vardagen.

Det finns de som är positiva inför framtiden för förstärkt verklighet och de som är negativt inställda. Men det finns också ett mellanskikt, som snarare går på djupet och undersöker i vilken riktning som produkterna som används behöver gå för att fortsätta att finnas kvar på marknaden om tio år eller längre. I första hand nämns prislappen. Många provar VR-glasögon och andra produkter under specifika event och tillställningar, men lämnar det sedan bakom sig på grund på av priset. Även upplevelsen i sig måste förbättras. Standarden är för låg och i många fall kan en riktigt bra tv-skärm ge en mer verklig upplevelse än den via förstärkt verklighet. Utöver de visuella problemen krävs också en bildhastighet på minst 90 rutor per sekund för att användaren inte ska må illa.

Teknisk utveckling är alltid spännande och det råder inga tvivel om att förstärkt verklighet, VR-glasögon och allt som hör därtill har imponerat på de flesta. Ibland går utvecklingen fort, och ibland går den långsamt – men i det här fallet verkar majoriteten vara överens om att det är en så pass intressant industri att den tekniska utvecklingen av produkterna är värd att vänta på.