Blogg » Hur smarttelefoner börjar guida oss i livet

Vi gör en massa dumma saker med våra smartphones, som att ta miljontals selfies eller slaviskt följa GPS:en från en bro. Och vi glömmer ofta att dessa handflata enheter har mer datorkraft än ett NASA rymdskepp (för att inte tala om datorer år tidigare).

Men medans vi gillar att skämta om hur smartphones gör oss dummare ... är sanningen att de faktiskt inte gör oss så mycket dummare. Smartphones håller på att förbättra våra liv på ett sätt vi aldrig ens tänkt på tidigare, och jag talar inte bara om att skicka oss en varning genom Google Kalender så att vi inte glömmer vår födelsedag. Genom smartphones kan vi vara mycket effektivt till exempel numera kan du rent a bike i Lund. Här finns 9 galna sätt smartphones förändrar världen till det bättre:

Den håller dig säker, även om du är ensam

På väg hem, ensam, på natten, genom en dålig del av staden är inte alls så farligt som det var 10 år sedan, tack vare spårningsenhet du alltid bär med dig. För extra skydd, personlig säkerhet program som BSAFE har ytterligare funktioner, till exempel en "Follow Me" live GPS spår så att dina vänner kan se till att du kommer hem säkert, och ett automatiskt larm som utlöser om du inte checkar in vid en viss tidpunkt.

De kan upptäcka jordbävningar

Din smartphone innehåller en Micro-Electro-Mechanical Systems (MEMS) accelerometer som spårar rörelser och håller din karta roteras i rätt riktning. Men forskare har upptäckt att dessa känsliga accelerometrar också noggrant kan detektera jordbävningar av magnituder större än 5 när den är belägen nära epicentrum. Med andra ord, kan smartphones snart ersätta traditionella seismiska nätverk.

De förändrar våra hjärnor

Forskare har funnit att smartphones är sådana spel-växlare som de faktiskt förändrar hur våra hjärnor fungerar. Om vi måste hitta några platser, till exempel om du är en turist i Sverige och du letar efter ett ställe att äta, såsom Jensens Bøfhus, kan du göra det via din smartphone . Eller ett annat bra exempel skulle vara du kan handla online via din smartphone på onlinebutiker som Bekko.se.  Ständig tillgång till databaser och sökmotorer har förändrat hur vårt minne fungerar. I stället för att komma ihåg information, kommrt vi nu istället ihåg hur man hitta den informationen. Om du inte tror att det är en bra sak, tänk på det här sättet: Istället för att ge din hjärna massa onyttig fakta, har du nu istället tillgång enbart till den informationen som du finner nödvändig, så att du faktiskt vet mer (den är bara lagrad annorlunda).

De ger syn till utvecklingsländerna

Ett företag som heter eyeNETRA har uppfunnit NetraG, en $ 2 smartphone bilaga som, när det paras ihop med en mobil app, kan noggrant mäta översynthet, närsynthet, astigmatism, åldersrelaterad suddighet, och pupillavstånd. Enligt företaget, 2,4 miljarder människor i världen behöver glasögon men kan inte komma åt testverktyg eller råd dyra prov-the NetraG kommer att ändra det.

De gör läkarna mobil

Appar som "Doctor on Demand" kan föra kvalificerade läkare direkt till din smartphone skärm, även om du någonstans i ditt sovrum med en hink med kycklingsoppa. Men smartphone bekvämlighet är inte bara för dig: Harvard prof George Whitesides har utvecklat en pappers chip som, som när det är i kontakt med blod, skapar ett färgstarkt mönster som diagnostiserar sjukdomar som HIV, malaria, tuberkulos och hepatit. Chipet visar resultaten visuellt så att en läkare titta på den på en mobil enhet kan göra en diagnos.

De är alltid på scenen

Smartphones är överallt, och det är en bra sak i en nödsituation. Myndigheterna kan utnyttja nätet för att utfärda varningar, såsom svåra vädervarningar eller "Amber Alerts" (kidnappning). Smartphones är också praktiskt vid en katastrof, såsom 2011 när det var en Japansk jordbävning, där de används för kommunikation (de fasta telefoner var ned) och för att förbättra räddningsarbetet.