Blogg » Hur man anpassar ett hem till en åldrande person

Det är inte alla som har lyxen av att designa ett helt hus åt sina åldrande föräldrar, men du kan omdesigna och renovera dina föräldrar lägenhet eller hem relativt enkelt. På så sätt skapar du ett säkert och bekvämt hem för dem. Det handlar egentligen om universal design och det är inte egentligen specifikt för äldre eller handikappade. Det innebär helt enkelt att man skapar vardagsrum och arbetsplatser som är lika bekväma, säkra och tillgängliga för alla, oavsett längd eller fysisk förmåga. Kika gärna också på shoppo.se där det finns massvis av hjälpmedel för äldre!

Idéerna i den här artikeln kan hjälpa dig att göra hemmet säkrare för de äldre, men är egentligen smarta lösningar för husägare i alla åldrar.

 

Lättillgängligt

Du tänker nog inte själv vidare mycket på hur du vrider en dörrknopp, men det kan egentligen vara både jobbigt och smärtsamt för någon med artrit eller andra sjukdomar. Att helt enkelt byta ut dörrknopparna till några som är bekvämare kan göra livet enklare för den som bor i hemmet.

 

Gåvänliga golv

Hala ytor är en jättestor fara här. Alla golv ska vara slitstarka och kan t.ex. bestå av heltäckningsmatta. Då blir det inte lika farligt om personen skulle ramla, snubbla eller halka eftersom att ytan inte är lika hård och kan leda till skador.

 

Säkra trappor

För äldre som måste gå upp och ner i trappan kan dessa vara en stor fara. Handräcken är ett måste, på båda sidor om trappan om möjligt. Belysning är också kritisk, så se till att hela trappan är väl upplyst från topp till botten.

 

Välbelysta utrymmen

Trappan är inte den enda delen av ett hem som behöver bra belysning. Ett mörkt rum kan leda till att man snubblar eller faller, så se till att det finns tillräcklig belysning i varje rum, hall och dörröppning. Ingångar är särskilt farliga om de inte är väl upplysta.

 

Avlastningsplats

Att fumla runt med nycklar, paket, post kan vara farligt om man distraheras eller tappar balansen. Förutom att se till att det finns belysning vid infarten måste man därför ha ett bord, bänk eller annan yta i närheten där man kan lägga saker eller sätta sig ned. Du kan sedan t.ex. piffa upp avlastningsplatsen med ett par snygga bordstabletter från Georg Jensen Damask.

 

Bättre hjälpmedel i badrummet

De flesta tänker att duschstänger gör badning/duschning säkrare men det finns också andra sätt att se till att inte en olycka sker. Fundera t.ex. på att montera greppstänger vid toaletten