Blogg » Fördelar- respektive nackdelar med en robot på arbetsplatsen

Robotar har sedan länge varit välkända på många arbetsplatser, och trots att de en gång endast hörde hemma I tillverkningsindustrin ser vi dem idag på många fler arbetsplatser. Framtiden är ännu mer lovande. En robot kan göra några av de viktigaste uppgifterna, och göra det mer effektivt än vad en människa någonsin skulle kunna. Eftersom denna automatisering blivit en integrerad del av affärsverksamheten kan vi förutsäga att robotar snart kommer att ersätta många jobb som idag utförs av människor. Men vilka för- och nackdelar finns det?

 

Säkerhet är en av de främsta fördelarna

Den tydligaste, mest gynnsamma aspekten av att använda sig av en industrirobot på arbetsplatsen är just säkerhetsskälen. Genom att låta en robot överta de farliga uppdrag som en människa annars utför, som tunga lyft, varma temperaturer och vassa föremål, slipper ni skada era medarbetare på arbetsplatsen. Robotar kan därmed gå in i tänkbara farliga omständigheter och utföra arbetet utan att den anställdas hälsa riskeras.

Men också den ökande effektiviteten

En robot på arbetsplatsen har en mer anmärkningsvärd nivå av precision och effektivitet. De arbetar med samma hastighet hela dagen, jämfört med människor som sliter ut sig själva i loppet av dagen. De kan dessutom upprepa uppgifterna dagligen, utan att bli trött på vad de gör. Tack vare att de kan genomföra hårt, precist arbete hela dagen, blir det ett resultat som är oklanderligt.

En nackdel är att den mänskliga arbetskraften riskerar att minska...

De som argumenterar emot artificiell intelligens som robotar menar på att den mänskliga arbetskraften gradvist kommer att försvinna i takt med att robotar tar över våra jobb. Så på grund av att robotar behövs, kommer inte det mänskliga arbetet i t.ex. fabriker och tillverkningsanläggningar att vara lika populärt. Detta är givetvis sant, men detta resulterar även i att det kommer krävas fler högutbildade jobb, eftersom det kommer behövas en mänsklig hjärna bakom kontrollerandet av dessa robotar.

Men det är också viktigt att nämna att robotar inte alltid övertar den mänskliga arbetskraften. Förutom de traditionella industrirobotarna, finns det även de kollaborativa robotarna vars efterfrågan ökat på marknaden. Dessa robotar arbetar sida vid sida med människan, snarare än övertar dess jobb.

Robotar har ingen känsla för etik och moral

Vi vet att robotar inte har några känslor eller ett samvete. De saknar helt enkelt empati, och detta kan vara en stor nackdel på arbetsplatser där det kräver känslomässig inkludering. Det kan vara t.ex. på ett sjukhus, eller ålderdomshem. Trots att en robot kan minimera skador och effektivisera arbetet kan mänsklig kontakt aldrig ersättas med artificiell intelligens. Åtminstone inte i dagsläget. Men det finns fortfarande argument för att digitalisering av vissa arbetsuppgifter är det enda sättet vi kan effektivisera arbetsplatser i takt med framtidens utveckling.