Blogg » Fördelar med att använda en VPN när du gamear

När det gäller säkerhet online är VPN (Virtuellt Privat Nätverk) ett värdefullt verktyg. Men är det en nödvändighet när man gamear? I följande artikel kikar vi närmre på vad VPN är samt vilka fördelar det finns med att använda sig av en VPN när man gamear.

 

Virtuellt Privat Nätverk (VPN)

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) ger de som surfar på nätet en integritet och anonymitet online genom att skapa ett privat nätverk från en offentlig internetanslutning. VPN maskerar användarens internetprotokoll, det vill säga IP-adress, så att hens ageranden online blir praktiskt taget omöjliga att spåra. Det viktigaste med en VPN-tjänst är att de upprättar säkra och krypterade anslutningar för att öka integriteten online, och är därmed till och med säkrare än en säker Wi-Fi-anslutning. Du kan se ett urval av VPN-tjänster här.

Genom att kryptera ens internetanslutning och dölja sin IP-adress kan en VPN-tjänst vara fördelaktigt för gamers. Nedan diskuterar vi några av fördelarna:

 

Det skyddar dig mot cyberattacker

Spelare kan tyvärr utsättas för DDoS (Distribuerad Denial of Service) -attacker när de spelar om andra spelare vill hindra dem från att spela. För att utföra en DDoS-attack måste en spelare ha åtkomst till din IP-adress. Använder du en VPN-adress medan du spelar kan andra inte hitta din exakta IP-adress, och detta kan hjälpa dig att skydda dig från att behöva utstå dessa DDoS-attacker medan du spelar online. Således kan en VPN-tjänst öka din datasäkerhet och minimera risken för cyberattacker när du gamear.

 

Med en VPN kan du kringgå regionsbegränsat innehåll

En annan fördel med en VPN-tjänst är att man kan koppla upp sig på en annan IP-adress i en annan region och därmed kringgå regionsbegränsat innehåll. De flesta multiplayer-spel kan spelas i Europa, USA och de flesta delarna av Asien. Men ibland får kanske spelutgivarna baserade i ett land inte rikta sig mot spelare i andra länder. I dessa fall kan man då kringgå detta med hjälp av en VPN-tjänst.

 

Du minimerar risken för “swatting”

Även om det inte händer ofta, har det förekommit några fall i multiplayer-spel där spelare blir så arga att de börjar “stalkea”, det vill säga förfölja, andra spelare online. Lyckas en sådan missnöjd spelare hitta din IP-adress kan de lyckas hacka dina sociala mediekonton och sprida missinformation om dig där. I värsta fall kan de lyckas spåra din fysiska plats och stalkea dig i verkliga livet. I extrema fall kan det leda till “swatting”, som innebär att man får polis eller insatsstyrkor att göra en obefogad utryckning till en persons hem genom att man lämnar falska uppgifter till larmnummer.

 

Det sänker din pingtid

Pingtiden är den tid som visar hur lång tid det tar för ett meddelande att komma från dig till en annan IP-adress. En låg pingtid innebär således att du upplever så lite latens som möjligt. En hög pingtid däremot innebär att det tar lång tid att kommunicera med den du spelar med. Som du helt säkert själv är medveten om är kommunikation nödvändigt när det gäller gameing, åtminstone när man spelar multiplayer-spel. Genom att använda sig av en VPN kan man då minska pingtiden och se till att det inte finns någon fördröjning eller latens när man spelar. Följaktligen resulterar detta i den bästa spelupplevelsen och ger dig den bästa möjliga chansen att vinna när du spelar.

 

Du kan njuta av nya utgåvor tidigare

Nya spel släpps sällan över hela världen samtidigt. Detta är såklart en besvikelse för dig som befinner sig i Sverige och vill kunna åtnjuta det som dina vänner i Sydkorea gör. Med hjälp av en VPN-tjänst är detta möjligt, eftersom du då kan ansluta till en VPN-tjänst på den plats där den nya utgåvan just släppts. Då slipper du behöva vänta flera månader på ett fantastiskt spel som dina vänner redan lärt sig.

 

Du slipper tänka på bandbreddsbegränsning

Många internetleverantörer stänger eller sänker bandbredden av en eller annan anledning. Andra begränsar den automatiskt om de upptäcker specifik trafik i nätverket. Detta kan röra sig om saker som spel, streaming och fildelning. Hur mycket data som används per spel varierar avsevärt beroende på speltitel, speltyp och vad du gör i spelet. En VPN kan hur som helst hjälpa dig att undvika att din bandbredd begränsas genom att kryptera den. Det försvårar nämligen för din ISP att ta reda på om du spelar eller bara surfar på internet.