Blogg » Digital hälsa och dataskydd

Sponsrat innehåll.

I takt med att allt fler branscher flyttar online blir det ännu viktigare med verktyg som kan skydda din personliga information på ett effektivt sätt. Använder du dig av en digital vårdtjänst är detta extra viktigt.


Vad är digital hälsa?


Med digital hälsa menas vård som går att få via en internetklinik. Idag finns det en handfull vårdcentraler som börjat erbjuda vård online, men även helt digitalbaserade hälsokliniker. Ett exempel är aderbracksklinikerna.se där man kan få träffa specialister inom åderbråcksbehandling. Inom allmänmedicin finns det ett flertal internetkliniker som erbjuder vård för vanliga åkommor som inte kräver någon fysisk behandling.


Skydda din integritet


Varje gång du loggar in på din internetklinik lagras det mängder med känslig data. Att bevara sekretessen i din personliga information är därför jätteviktigt. Det mest grundläggande skydd du kan skaffa dig är ett antivirusprogram. Detta skyddar mot virus, malware och spionprogram/spyware. Det finns närmare 1 miljon skadliga datavirus på nätet så risken att din dator smittas är hög om du inte har ett skottsäkert antivirusprogram. Programmets huvuduppgift är att skanna din dator regelbundet och förstöra eventuella virus som kan ha trängt in i datorns mjukvara. Det håller även ett vakande öga över dina dagliga aktiviteter, som när du laddar ner en fil eller skickar e-post.

 

Bästa alternativen

Ett antivirusprogram är det mest grundläggande skyddet en dator bör ha för att man ska kunna surfa tryggt på nätet. Men det är inte alltid som det ger ett fullgott skydd.

Brandväggar är kompletterande säkerhetsverktyg som kontrollerar nätverkstrafiken på din dator. Brandväggen kopplas mot internet och utgör ett filter som skyddar din dator mot intrång och datastöld. Den kan också laddas ner som mjukvara. Har du Windows XP eller senare operativsystem i Windows-serien installeras en inbyggd brandvägg på din dator i samband med att du installerar programmet. Brandväggen inspekterar all trafik som sker i din dator och avgör vilken trafik som är behörig enligt förutbestämda parametrar.

Ett annat verktyg som hjälper till att stärka ditt antivirusskydd är så kallade krypteringsprogram. Det kan hända att någon läser din e-post utan att du vet om det. Detta kallas för spyware eller spionprogram vars huvuduppgift är att bevaka din data och skicka det vidare till en tredje part. När data krypteras så omvandlas det till en helt annan form av data som endast behöriga kan läsa. Dagligen stjäls det kopiösa mängder känslig information, som e-post, bilder, dokument och inloggnings- och transaktionsdata. Utan kryptering har obehöriga tillgång till allt som finns lagrat i datorn eller som överförs från din dator till en annan enhet. Kryptering ger dig en extra säkerhetsgaranti vid användning av olika IT-system.

På vår webbsida kan du få reda på de bästa programmen som finns just nu på den svenska IT-marknaden.