Blogg » Det är dyrt att köpa – Därför måste du hyra

I dagens bostadsmarknad är det väldigt dyrt att köpa sig lägenhet såväl som hus. Många optimerar därför boendet med att hyra. Skillnaden kan vara enorm. Från miljoner till tusenlappar.

Under 80-talat kunde man lätt hitta jobb med handskrivna Cv:n och en positiv inställning. Lika så var husmarknaden mycket lättare. En miljon var oerhört mycket pengar och man kunde köpa ett hus lika stort som en herrgård med en havsutsikt. Men dem yngre generationerna i dagens läge väljer bort bostadssparandet.

Mycket kan hända på fyrtio år. Börsen ser annorlunda ut och har du inte en universitetsutbildning kan det vara svårt att landa ett kontorsjobb. Generationer ser alltid annorlunda ut från varandra och nästan skrämmande från föräldrarnas och morföräldrarnas syn. De radikala skillnaderna kan kännas omöjliga att handskas med när man själv hade en annars samhällsnorm.

Dem som föddes på sent 90-tal närmar sig nu 30 och många har valt att vare sig köpa hus eller att skaffa barn. I stället andvänds hemsidor med första-och andrahandsuthyrning som uthyrningsportal som alternativ. Många väljer även bort giftermål och barn för att resa och starta upp egna företag.

Vad gör skillnaden

Skillnaden mellan 80-talet och 2020-talet är större än vad man först kan tro. Inte bara är världsekonomin annorlunda utan även populations tillväxten, miljön och växthuseffekten gör skillnad. Det är bland annat dessa jättar som dominerar denna generations investeringsbeslut.

Många känner sig tvungna att hyra i stället för att köpa bostad. Detta kan bero på flera olika faktorer. Som bland annat kan det kännas slösaktigt att bygga eller köpa ett hus när de kan välja att spara kapitalet och lägga det på något annat. Något som inte bidrar till miljöförändring och skogs skördning.

Det nya vanliga

Förändring är alltid svårt men inte för den nya generationen. Det nya vanliga att hyra det som redan finns i stället för att köpa kan långsiktigt hjälpa till att jämna ut marknaden. Men det påverkar inte bara bostadsmarknaden. Att hellre köpa möbler och dekor i andrahand är populärare än att inte göra det. Det samma gäller även ekologiskt odlad mat. 

Det nya vanliga gör inte det gamla vanliga obskyrt men det ger en ny balans för framtiden. Allt är inte andrahandsuthyrning och secondhand handlat, mycket kommer nyproducerat från jättebolagen. Men skillnaden gör att nya mindre företagen frodas, miljötänket blir inte påträngande och unga vuxna har en ny möjlighet till boende utan flera års köande eller miljonlån.