Blogg » Dags att deklarera - så deklarerar du vinst på dina Bitcoins

Annons

Så var det vår och dags att börja oroa sig över deklarationen igen! Och om du är en av de många som börjat med att investera i Bitcoin och annan kryptovaluta så kommer du att vara tvungen att deklarera dina vinster där också!

Har du gjort vinst i kryptovaluta?

Grattis! Om du som privatperson kunnat investera med vinst i kryptovaluta så är det ju bara att gratulera och hoppas på att du funnit de rätta vägarna fram som passar just för dig, oavsett om det handlar om metod att sälja, köpa eller växla.

Kanske du till och med använt dig av en av de olika tillgängliga bitcoin-robotar som finns på marknaden? Om du är intresserad av att läsa mer om Bitcoin-robot så kan du med fördel läsa webbsiten Finanso´s recension av Bitcoin Code. Är Roboten ett Scam eller Inte?

När ska jag deklarera mina transaktioner i Bitcoins?

Du som är privatperson ska enligt skatteverket deklarera dina kryptovalutor om du har:

  1. sålt kryptovaluta
  2. bytt en kryptovaluta mot en eller flera andra typer av kryptovalutor
  3. bytt en kryptovaluta mot en FIAT-valuta, ex USD
  4. lånat ut kryptovaluta
  5. använt kryptovaluta som spelinsats.

Men också om du har:

  1. betalat med kryptovaluta vid köp av en vara (till exempel ett par skor) eller en tjänst (till exempel en taxiresa)

Att deklarera transaktioner i krypto

Men nu är det så dags att börja tänka på hur pengarna ska deklareras. Visserligen är kryptovaluta per definition anonym, men skatteverket räknar kryptovalutor som form av en tillgång, och ska kapitalvinstbeskattas på samma sätt som andra tillgångar som råvaror och ädelmetaller.

Skatteverket fokuserar mer och mer på just kryptovalutor och allt fler personer och företag har upptaxerats under de senaste åren.  Det är därför mycket viktigt att noga läsa igenom skatteverkets information innan du går igång att deklarera. Skatteverket rekommenderar själva att man deklarerar digitalt, använder sig av deras beräkningshjälp när du ska beräkna ditt genomsnittliga omkostnadsbelopp för Bitcoin och andra kryptovalutor, och skapar blanketten K4 för att redovisa din handel under det gånga året.

Redovisningsskyldighet

Du är nämligen skyldigt att redovisa alla försäljningar/växlingar som gjort under föregående inkomstår.  Det bästa är därför att spara alla dina transaktioner, varje gång du gör en växling eller försäljning av krypto bör du notera vilken börs du gjort transaktionen på och datum. Det är också viktigt att du har nedskrivet antal sålda och erhållna Bitcoins och dess kurser samt även omräknade värden i SEK. Varför då? Jo, för att kunna redovisa eventuell vinst eller förlust.

Om du har gjort en vinst på din kryptovaluta så beskattas du för hela vinsten och betalar 30 procent i skatt på din vinst. Om du har köpt och sålt kryptovaluta räknar du ut din vinst eller förlust så här:

“Det du fått betalt (försäljningspris) - det du köpte för (omkostnadsbelopp) = din vinst eller förlust.”

Vid förlust kan du lyckligtvis göra avdrag till 70 procent, men det är inte alla typer av förlust som skatteverket erkänner: Om du tappat bort din privata nyckel eller om handelsplatsen du använt utsatts för en hackerattack vilket resulterat i att du förlorat kontrollen över dina Bitcoin.