Blogg » Därför är HR-yrken en framtidsprofession

Hur kommer den framtida arbetsplatsen att se ut? Arbetsmarknaden är under stor omvälvning, inte minst efter Covid-19-pandemins framfart. Därför kommer med högsta sannolikhet behovet av nya slags skickliga yrkesgrupper inom HR-paraplyet att växa.

Annons:

Harvard Business Review konstaterar att förändring är den enda konstanten. I synnerhet just nu, och inom Human Resources-roller. Det är svårt att förutspå vad som kommer att hända, menar de, men understryker att förändringen kommer att komma och att det därför är viktigt att ha ett försprång. Företag som kan förutse vilka HR-roller som kommer att behövs internt kommer inte bara att bli framgångsrika i sin egen verksamhet, utan också göra HR till en strategisk och affärsdrivande roll. 

Framtidsinvestering

Även om många företag redan idag betraktar HR som företagets viktigaste avdelning, kommer denna personalhanterande profession att stiga i graderna. Det är i grunden inte så konstigt. Att få in rätt personer på företaget och att få dessa personer att trivas, utvecklas och stanna kvar är a och o för företag som vill lyckas nå sina mål. Att gå en HR-utbildning idag är med andra ord en god framtidsinvestering. Den som idag har en utbildning som HR-koordinator i ryggen står sig således väl rustad när HR-kategorin utvecklas.  

Nya roller inom HR

Enligt en gedigen studie som Harvard Business Review refererar till skulle HR kunna utvecklas mot 60 nya HR-positioner. Studien rangordnade jobben och valde ut de topp 21 HR-rollerna som de tror på. Du kan se hela listan här.

Sammanfattningsvis kommer alla rollerna att använda sig av nya tekniker, men bara vissa kommer att kräva någon form av datavetenskaplig utbildning. Vissa av rollerna har helt nya positioner, andra är kopplade till nya ansvarsområden. Samtliga 21 rollerna är sprungna ur fem teman.

Hälsa och välbefinnande först och främst

Det första, och kanske viktigare temat rör organisationens individens hälsa och välbefinnande. Kombinationen digital ekonomi på frammarsch och Covid-10 har lett till ett fokus på ett balanserat arbete och privatliv. För HR-ansvariga kommer det att innebär att man måste ta ett helhetsgrepp om medarbetarnas välbefinnande. Det betyder således både emotionell och mental och andlig hälsa som fysisk hälsa.

En ny HR-yrkesroll som de tror kan komma av detta tema är “Director of Wellbeing”. Denna inriktning har således välmående som affärsstrategi för att få de anställda att trivas och stanna kvar. En annan yrkesroll inom detta tema är “Work Home Facilitator”. Detta är en person som kan se till att riktlinjer och processer och tekniker är anpassade för alla, oavsett var de arbetar ifrån. 

Organisationen som tror på sina anställda

De andra teman som studien vaskade fram rör bland annat organisatoriskt förtroende och säkerhet, datakunskap och partnerskap mellan människa och maskin.

En av de mer intressanta yrkesrollerna här är “The Future of Work Leader” som faller under temat organisatoriskt förtroende och säkerhet. Detta är en roll i skärningspunkten mellan företagsstrategi och HR. Personen som axlar denna titel hittar värdefulla färdigheter som behövs i takt med att arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas. Hen kommer ha ett ansvar att bevaka omvärlden för att förstå konkurrenshot, vilka nya jobb och färdigheter som behövs för att organisationen ska fortsätta att vara framgångsrik.