Blogg » 5 tips för att se till att din hemdator är säker

Idag spenderar vi majoriteten av vår tid på nätet, så det är viktigare än någonsin att komma ihåg att vara säker. Det här är ett särskilt bekymmer för äldre som ofta blir offer för bedrägeri. Här får du fler tips på hjälpmedel för äldre.

Som tidigare nämnt är det superviktigt att se till att din dator förblir säker. Om du håller din anti-virusprogramvara uppdaterad och skapar starka lösenord till dina konton och ser till att byta lösenord regelbundet behöver du inte oroa dig. Eller? För att göra din upplevelse på nätet extra säker och hålla dig borta från de här identitetstjuvarna kan du läsa vidare för att få ett par tips.

 

  1. Kontrollera din brandvägg

Att kontrollera brandväggen må låta komplicerat, men det är det verkligen inte! Att se till att du har en brandvägg på plats kan göra mycket när det gäller att hålla borta brottslingarna.

 

  1. Säkerhetskopiera dina data

Att säkerhetskopierar din data skyddar dig vid en datorkrasch eller strömavbrott, som t.ex. vid åskväder. Det hjälper också om du skulle råka ut för den nyare typen av “ransomware” som krypterar all känslig data. Du kan också utföra din säkerhetskopiering manuellt genom att överföra viktiga dokument till en extern hårddisk.

 

  1. Undvik erbjudanden som är för bra för att vara sanna

Om du ser ett erbjudande för 90% av originalpriset är det förmodligen inte på riktigt. Vissa hemsidor är kända för att locka kunder med ett fantastisk erbjudande och sedan stjäla deras kreditkortsuppgifter. Därför kan din identitet råka illa ut utan att du ens får själva produkten.

 

  1. Ge aldrig ut känsliga uppgifter

Oavsett vilken hemsida som du är inne på måste du vara försiktig med dina känsliga uppgifter så att du inte avslöjar dem. Även om det är ganska vanligt att man inte ger ut personnummer eller kreditkortsinformation om man inte litar på en hemsida fullt ut så bör man också vara lika försiktig med sina konton på sociala medier.

 

  1. Undvik att öppna okända e-postmeddelanden

Öppna aldrig ett mail från en okänd eller misstänkt källa, och öppna aldrig bilagor i sådana mail. Om ett e-postmeddelande från någon du regelbundet kommunicerar med har en misstänkt länk och ovanligt innehåll ska du helt enkelt radera det och omedelbart varna personen om att hans eller hennes konto kan ha hamnat i fel händer. Det här hjälper dig att förhindra att du blir hackat eller råkar ut för phishing-bedrägerier.

Dessa tips kommer förhoppningsvis att hjälpa dig att hålla dig säker där ute i internets djupa djungel!