Program » Multimedia » Bildbehandling

Flameshot last ned
4 0 6365  

Ta enkelt och snabbt skärmdumpar med Flameshot, som också låter dig redigera och ladda upp dem på internet! Verktyget är gratis för Windows, Mac och Linux!

Om du behöver hjälpa en vän eller kollega med ett datorproblem kan skärmdumpar vara till stor hjälp. Det innebär bilder av datorskärmen. På så sätt kan du ta bilder av din egen skärm och skicka dem till andra så att de visuellt kan se vad du vill berätta för dem. Internet är fullt av verktyg för skärmdumpar, och här på sidan kan du läsa en recension av Flameshot, som är både öppen källkod och 100 % gratis.

Oavsett om du använder Windows, Mac eller Linux kan du använda Flameshot eftersom verktyget är utvecklat för alla tre plattformar! Det kan vara fördelaktigt om du ofta använder olika datorer och vill använda samma verktyg för skärmdumpar på dem alla.

Vi har testat Windows-versionen av Flameshot, och här på sidan kan du läsa en liten recension av vår upplevelse och erfarenhet av programmet. I slutet nämner vi också ett alternativ som du kan prova om du vill testa ett annat verktyg med andra funktioner.

Nedladdning och installation

För att ladda ner och installera Flameshot behöver du bara klicka på nedladdningsknappen här på vår hemsida. Därefter omdirigeras du till SourceForges hemsida där du hittar alla installationsfiler för både Windows, Mac och Linux.

Som tidigare nämnt har vi bara testat Windows-versionen av Flameshot, och där var det superenkelt att installera programmet. Som det kan ses på GIF-bilden nedan liknar installationen de flesta andra Windows-installationer, där du helt enkelt bara behöver klicka dig igenom installationen.

På vår dator tog installationen bara ett ögonblick, och vi var redan redo att börja använda Flameshot. En genväg skapas automatiskt på skrivbordet som du kan klicka på för att öppna Flameshot.

Så fungerar Flameshot

När du öppnar Flameshot för första gången kommer du att se att ett litet popup-fönster dyker upp i hörnet av skärmen. Detta fönster informerar dig om att Flameshot kan hittas på höger sida av startmenyn som en av de små dolda ikonerna. Programmet tar alltså inte upp någon plats på skärmen förrän du behöver använda det.

När du vill spara en skärmdump kan du antingen klicka på ikonen i startmenyn eller trycka på Print Screen-knappen på tangentbordet. Därefter har du olika valmöjligheter. Till exempel kan du snabbt och enkelt spara en bild av hela skärmen genom att trycka på CTRL+S på tangentbordet. Alternativt kan du kopiera skärmdumpen till urklipp med CTRL+C. Om du bara vill ta en bild av något specifikt på skärmen kan du markera ett rektangulärt område med musen. Det går tyvärr inte att rita en helt valfri form.

När du har tagit en skärmdump som du är nöjd med kan du använda de inbyggda redigeringsverktygen. Om du vill markera något specifikt kan du till exempel rita pilar och lägga till nummer. Det finns också en funktion som du kan använda för att sudda ut om det finns något personligt som du vill göra otydligt.

Extra funktionalitet och programinställningar

Flameshot innehåller lite extra funktionalitet som vi gärna vill framhäva. Något super smart är att du kan ladda upp skärmdumpar direkt från programmet till onlinetjänsten Imgur. Därefter kan du skicka en länk till dem som behöver få tillgång till filerna. Dock är Imgur den enda tjänsten som stöds.

Om du vill ändra hur Flameshot fungerar måste du gå in i programinställningarna. Du kan komma åt dem genom att högerklicka på Flameshots ikon i startmenyn och sedan klicka på knappen "Konfiguration".

I programinställningarna, som kan ses på GIF-bilden ovan, har du möjlighet att ändra en rad olika saker. Till exempel kan du aktivera och inaktivera olika bildredigeringsfunktioner. Det är också möjligt att ställa in hur Flameshot automatiskt ska namnge dina skärmdumpar.

Spännande alternativ

Här på vår hemsida kan du också hitta recensioner av många andra verktyg för skärmdumpar inom vår kategori för bildbehandlingsprogram, som du kan komma åt på den här länken.

Ett bra alternativ är Sniptool, som du kan läsa vår recension av här. Sniptool innehåller två super användbara funktioner som inte finns i Flameshot. För det första kan du helt fritt markera med musen vad du vill ta en skärmdump av, och detta kan vara i alla former. Till exempel kan du rita en cirkel runt något specifikt som du vill spara. Dessutom kan du också spara skärmvideor, vilket är super smart eftersom det ibland är mer användbart med videor än bilder.

Sniptool har dock nackdelen att det inte finns någon uppladdningsfunktion. Om du vill ladda upp dina skärmdumpar till Imgur med Sniptool måste du alltså göra det manuellt eller installera ett annat program.

I princip behöver du dock inte installera massor av program om du bara vill ta en enkel skärmdump och inte behöver massor av extra funktioner. Om du använder Windows kan du använda det inbyggda Snipping Tool, som kan nås via tangentbordskombinationen Windows-tangenten+Shift+S. Microsoft har publicerat en liten guide till programmet som du hittar genom att klicka här. Om din dator är en Mac kan du läsa Apples guide till deras många inbyggda skärmdumpsfunktioner i macOS på den här länken. Om ditt operativsystem istället är Linux rekommenderar vi att du gör en sökning på Google som specifikt behandlar din version av Linux.

Slutsats

Sammanfattningsvis är vår bedömning att Flameshot är ett bra verktyg. Det innehåller en rad smarta funktioner, är superenkelt att använda och är utvecklat för både Windows, Mac och Linux. Och dessutom är det helt gratis och dessutom öppen källkod!

Flameshot är dock inte perfekt. Om du vill ha ett alternativ som till exempel också kan spela in skärmvideor rekommenderar vi att du testar Sniptool. Dessutom kan du också välja att bara använda de inbyggda funktionerna i till exempel Windows och macOS, som beskrivits ovan i recensionen på sidan.

Vi vill också påpeka att vi ständigt recenserar ny mjukvara, så vi hoppas att du snart kommer tillbaka och besöker vår hemsida igen!

Download Flameshot 12.1.0
Screenshots
Detaljerad information om Flameshot
Typ:
Freeware


Producent:
Flameshot contributors

Inkom datum:
10-01-2023
Plattform:
Windows, Mac & Linux

Storlek:
Mb

0