Blogg » Data är et nya guldet

”Data är det nya guldet” brukas det sägas nu för tiden. Och i mång situationer är just detta fallet, vi ser allt fler exempel där ett företags data är värt mer än själva tjänsten.  Så länge man vet hur data kan samlas in och användas. Facebook är ett utmärkt exempel. Likväl talesättet ”är tjänsten gratis, så är du produkten” eller rättare sagt, den data du delar med dig och genererar som användare, är produkten.

 Dataintrång och hackerattacker har blivit vardag för de flesta företag som är verksamma online.  Även mindre företag som kanske har en enklare sida byggd i WordPress ser dagligen hur nya intrångsförsök görs, även om det i de flesta fall är automatiserade ”brute force” attacker där en bot försöker ta sig in genom att om och om igen gissa rätt inloggningsuppgifter.

Att efterfrågan och därmed aktiekursen hos företag som tillhandahåller antivirusprogram ökar är föga förvånande. Då de hjälper användaren att skydda sig ifrån sådana attacker.  Inte minst Ransomware som nyligen tagit fart och fått stor spridning i media runt i världen. Situationer där en hacker krypterar offrets data och utpressar pengar för att de skall få en krypteringsnyckel som kan låsa upp all data igen. Annars kan du säga hejdå till alla dina bilder, videors, dokument och allt vad det nu är du har sparat på datorn.

Och de marknadsledande företagen bakom dessa antivirus och datasäkerhetslösningar har goda framtidsutsikter.

Cisco Systems, Inc. Har sakta men säkert dubblats i kurs de senaste 5 åren:


Check Point Software Technologies Ltd. Likaså, en stabil dubblering av aktiekursen de senaste 5 åren:


Symantec Corporation har dock legat stabil under de senaste 5 åren utan markanta svängningar:


AVG Antivirus, som även de tillhör segmentet av marknadsledande aktörer på marknaden. Har sedan sin börsintroduktion på New York börsen i feb 2017 börjat närma sig en dubblering de med:


(Source)

De finns även en hel del intressanta privata företag aktörer som fortfarande har en väsentlig marknadsandel men ej ännu introducerats på börsen og Sverige 30.  Helt klart en utveckling värd att bevaka framöver på börsen.