Blogg » Spara pengar när du köper dator och tillbehör online

Är du ute efter en ny dator eller tillbehör till din dator? En gång i tiden gick folk alltid till en fysisk datorbutik för att köpa dator, program och andra tillbehör. Men tiderna förändras och idag föredrar många, förutsatt att man har en fungerande dator att beställa från, att köpa dator och tillbehör via nätet. Detta sparar inte bara tid, utan i de allra flesta fall även pengar, eftersom nätet kan hjälpa dig att hitta de bästa och billigaste erbjudandena just nu.

Så vilka knep kan du använda sig av för att få tag på datorn eller tillbehören du söker till allra bästa pris? Nedan listas 4 tips.

1. Läs recensioner

Är du ute efter en dator eller tillbehör av ett särskilt märke och modell? Ofta finns det produkter av välrenommerade märken som kostar bra mycket mer än vad de egentligen måste kosta. Titta på produkter som liknar det du tror att du måste ha, kanske finns det liknande modeller som du kan införskaffa till ett billigare pris?

Ett bra sätt att kolla upp aktuella produkter är att läsa recensioner från olika produkttester (se bara till att de är oberoende och inte sponsrade av företaget som säljer produkten). Kolla till exempelvis in på Pricerunner.se, pcforalla.se eller konsumenttest.se för bra datortester.

2. Ta för vana att utnyttja prisjämförelsesajter

Idag finns det prisjämförelsesajter som kan ge dig de bästa priserna på det mesta, inklusive datorer och tillbehör. Använd exempelvis Pricerunner eller Prisjakt för att se vilken eller vilka butiker som kan ge dig det bästa priset på den dator eller det tillbehör du är ute efter.

3. Kolla upp kampanjer och erbjudanden

Nätet fullkomligen svämmar över av generösa kampanjer och erbjudanden som företagen använder för att konkurrera med varandra. Datorer och tillbehör utgör inget undantag, utan här finns det gott om rabatter att hämta.

Som student kan du få fina erbjudanden från företag som Apple via ditt Mecenatkort. Men oavsett om du är student eller inte finns det gott om kupong- och kampanjsidor, såsom Coupii, där du kan hitta massor av erbjudanden från företag inom kategorin datorer och hemelektronik. Här hittar du dessutom erbjudanden inom otaliga andra kategorier. Vad sägs till exempel om att hitta de bästa rabatterna från företag inom telefoni, såsom Telia?

4. Sök upp gratis- och billighetsalternativen

När det gäller mjukvara till din dator, till exempel antivirus, kontorsprogram med mera kan det bli väldigt dyrt om man köper program från de mest kända märkena. Det finns dock gott om billiga och bra alternativ till det mesta. Ett tips är att du kan använda dig av de populära Officeprogrammen Word, Excel och Powerpoint direkt och helt gratis via Google. Programmen öppnas direkt i din webbläsare och fungerar på samma sätt som om du hade dem installerade på datorn. Ännu ett fördelaktigt alternativ är gratisversionen av Photoshop – Photoshop Express – om man sysslar med bildredigering på en nivå som inte är alltför avancerad.

Detta är bara några av många sätt att spara hundra- eller tusenlappar på att söka efter alternativ till att köpa hem dyr mjukvara.