Program » Multimedia » Bildbehandling

Inkscape last ned
5 0 3948  

Inkscape är ett Open Source program för vektorbaserad grafik. Skapa loggor, banners, bilder med mera. Programmet har funktioner motsvarande Illustrator, Freehand, CorelDraw eller Xara X och stödjer precis som dem W3C standarden Scalable Vector Graphics (SVG) formatet.

Varför ladda ner något program som Inkscape?

Det finns en mängd bildredigeringsprogram på marknaden - inklusive alla små bildredigeringsprogram som är gratis för de större och mer omfattande applikationerna, där du typiskt testar programmet först genom en gratis provperiod.
I bildkategorin hör tillhörande ritprogram, och det finns också ett stort urval av dem. Ett av de mest populära tecknade programmen på marknaden är Inkscape, men vad kan programmet verkligen användas till? Med Inkscape har du möjlighet att utveckla din kreativitet, till exempel om du är intresserad av att utveckla mönster, logotyper, illustrationer och handritningar. Inkscape kan användas för att göra allt från roliga och snygga illustrationer till att utforma en minimalistisk och vacker webbdesign.

 

Vad är speciellt om ett vektorbaserat grafikprogram som Inkscape?

Inkscape är kort sagt ett vektorbaserat grafikprogram där du kan utveckla olika mönster i fri hand och det kan vara särskilt användbart i situationer där vanlig bildredigering är otillräcklig.

Men vad betyder det att ett program som Inkscape är vektorbaserat? Inkscape arbetar med det välkända vektorformatet SVG (Scalable Vector Graphics), som utvecklats av W3C (World Wide Web Consortium). Fördelen med att arbeta med den här typen av format är att, till skillnad från vanliga bildformat, kommer PNG och JPG inte att förlora sin kvalitet när du redigerar storleken på din fil i bearbetningsprocessen. Det här är en stor fördel när du till exempel designar en webbplats eftersom kvaliteten på din webbplats med SVG-format kommer att vara densamma, oavsett om du besöker webbplatsen via din smartphone med en liten skärm eller dator där skärmen är mycket större.

 

Översikt över programfunktioner

Inkscape har en mängd olika funktioner som du kan använda. Funktionerna låter dig skapa egna vektorteknik eller helt enkelt redigera i befintliga ritningar i SVG-format.
När du öppnar programmet hittar du en mängd funktioner på höger sida, vänster sida och topp. Huvudfunktionerna finns längst upp i Fil, Redigera, Visa, Layer, Object, Path, Text, Filters and Extensions.


Funktionerna på höger och vänster sida av gränssnittet illustreras av ikoner. Här hittar du båda funktioner som gör att du snabbt kan skapa cirklar, ellipser, stjärnor, spiraler och textrutor. Om du har några tvivel om funktionen av en ikon, svänger du bara över ikonen och en informationsruta visas.

Ett ritprogram är avsett att vara bekvämt att använda under hela designprocessen, så att Inkscape-gränssnittet ger en tydlig översikt över programmets funktioner.
I designprocessen för en ny logotyp, illustration eller liknande finns det naturligtvis också färgredigering, och färginställningarna finns längst ner i användargränssnittet.


När det gäller bildbehandling och ritningsprogram är det en bra idé att veta lite om att importera och exportera dina filer och vilka filformat som programmet fungerar med.
Med Inkscape kan du importera filformat som JPG, PNG och TIFF, såväl som export till filformat som PNG, multiverktorbaserade format. Dessa funktioner finns under "Fil" längst upp i programmet.


Om du är intresserad av att läsa mer om Inkscape, besök tillverkarens officiella hemsida genom att klicka här.

 

Användarvänlighet och support

Användarvänlighet är en faktor som i kombination med programmets funktioner spelar en viktig roll vid val av ny programvara. Inkscape är ett avancerat ritprogram med många olika funktioner, som ofta används av både grafiska artister och illustratörer. Beroende på vad du vill utforma i programmet kan det därför kräva lite tålamod att komma in i de olika funktionerna. Därför har tillverkarna bakom Inkspace säkerställt att du har möjlighet att få hjälp med ansökan så att ännu fler människor fårBegär grafiskt innehåll via Inkspace. Om du är i programmet och behöver hjälp med något specifikt, kan du hitta hjälp i form av handledning genom att klicka på Hjälp högst upp på Aktivitetsfältet.


Om du har några andra frågor om Inkspace och funktionerna i programmet kan du och kan stödjas av tillverkarens officiella hemsida.

 

Alternativa program för Inkscape

Det är en bra idé att kolla vilka alternativa applikationer som finns tillgängliga på marknaden innan du laddar ner ett nytt program så att du är säker på att ladda ner det program som passar dig bäst.

Ett exempel på ett alternativ till Inkscape är Adobe Illustrator. De två ritningsprogrammen delar ett antal av samma egenskaper. Adobe Illustrator är också baserat på Open Source vektorgrafik som Inkscape. Med Adobe Illustrator-programvaran är vi medvetna om att du kan ladda ner en kostnadsfri provning via länken, men du måste köpa hela versionen.

Om du är intresserad av att läsa fler appar i bildkatalogen har vi samlat ett antal recensioner av populära bildredigerare här.

 

Tillgänglighet

Tillverkare kommer normalt att vara intresserade av att göra sina program utvecklade för så många nöjda användare som möjligt. Detta är också något som Inkscape-tillverkaren har tagit hand om. Inkscape stöder officiellt både Windows, Linux och Mac.
Här kan du snabbt och enkelt ladda ner Inkscape om du äger en dator med ett Windows-operativsystem. Om du äger en dator med ett Linux-operativsystem och vill prova Inkscape, kan du besöka tillverkarens officiella hemsida och ladda ner programmet genom att klicka här. Är du intresserad av att ladda ner Inkscape till din Mac, klicka här.

 

Slutsats

Om du gillar att utveckla dig kreativt och ha en passion för teckningar och illustrationer, är Inkscape definitivt ett program som du bör överväga att försöka. Det är ett ritprogram med många olika funktioner, som vid första anblicken kan tyckas vara lite ofattbar.
I detta avseende har Inkscape-tillverkaren gett stöd för att förbättra användarvänligheten hos applikationen. Sammantaget är Inkscape ett program värt att rekommendera.

Download Inkscape 1.3
Screenshots
Detaljerad information om Inkscape
Typ:
Freeware


Producent:
Inkscape

Inkom datum:
25-09-2010
Plattform:
Windows, Mac & Linux

Storlek:
558 Mb

Uppdaterad datum:
28-08-2023
0