Program » Underhållning » Hobby och Fritid

Athan last ned
4 0 6318  

Ladda ner Athan och få gratis hjälp att följa ṣalāt

Att följa de fem dagliga bönerna inom islam är en självklarhet, men i ett hektiskt samhälle där det inte alltid finns fokus på den islamiska tron kan verktyg som gör det lättare att följa denna tro vara nödvändiga och till hjälp.

Athan är det arabiska ordet för att kalla till bön – och det är (bland annat) vad du får i denna mjukvara för dator och iPhone. Programmet ger dig påminnelser när det är dags att be, och beroende på om du använder gratis- eller betalversionen (och om du är på din telefon eller dator) kommer det även att finnas möjlighet att få hjälp att hitta rätt qibla (böneriktning).

Du kan också recitera Koranen på en mängd språk (inklusive den ursprungliga heliga arabiska texten) och följa månaderna enligt hijri- kalendern, såsom Muharram , Rajab och Ramadan , såväl som eid ul-adha och eid al-fitr- fester.

För de som inte vet; vad är athan?

Athan är en term i den islamiska tron som direkt översatt betyder "uppmaning till bön". I islamisk tradition utförs athan av en så kallad muadhin eller muezzin fem gånger om dagen (de fem dagliga bönerna; ṣalāt) – och det är denna kallelse som säkerställer att muslimer får be sina böner vid rätt tidpunkt. Muadhinen utropade traditionellt tid för bön från minareten (ett torn som ofta byggs in i moskén, ungefär som den kristna kyrkans kyrktorn, varifrån klockorna ringer ut över staden för att markera viktiga tider).

Men modern tid skapar problem även för troende, bland annat i länder där många människor lever i någon form av diaspora, vilket alltså inte nödvändigtvis stödjer den islamiska tron på samma sätt som vissa delar av Mellanöstern och på andra håll.

I dessa fall kan ett meddelande på din dator eller telefon vara till stor hjälp när du arbetar, studerar eller gör andra saker som kräver din uppmärksamhet.

Föråldrad design, men annars en gedigen upplevelse på datorn

Väljer du att ladda ner windowsversionen (som du hittar länken till längst ner i artikeln) så får du ett program som ser gammaldags ut och inte har en massa smarta funktioner eller designelement.

I gengäld gör den vad namnet antyder; helt enkelt, det ger dig påminnelser när det är dags att be. Programmet är mestadels passivt och körs i bakgrunden så att det inte fyller upp aktivitetsfältet. När det är dags att be flyttar programmet sig in i aktivitetsfältet och påminner dig med ljud och blinkande lampor (endast på själva programsymbolen) att du behöver göra något.

Dessutom finns det ett antal ytterligare funktioner i betalversionen, som inkluderar funktioner som grafisk visning av qibla och möjligheten att lägga till din egen athan och en digital version av Koranen.

Du kan också skicka athan-påminnelser till dina vänner och familj, och ladda ner och installera de senaste uppdateringarna till appen via Islamic Finder-prenumerationen som skapade appen. </span>

Ha din Athan-hjälpare med dig vart du än går - Athan på iPhone

Om du laddar ner mobilversionen (som än så länge bara är tillgänglig för iPhone), så kan du ha en digital muadhin direkt i fickan, så att du aldrig missar en bön igen. Mobilen har även en snygg design, med en massa coola detaljer och funktioner som du kan använda dig av.

Upplevelsen på telefonen är dock inte särskilt bra om du använder gratisversionen. Annars bör du åtminstone vara beredd på att bli störd av popup-annonser och olika annonser direkt integrerade i appen varannan sekund.

Som tur är är prenumerationen inte dyr; det kostar 17 kronor i månaden eller ett totalpris på ett år för 105 kronor. Det finns inget definitivt köp du kan göra än så länge.

Med den uppgraderade premiumversionen får du även möjlighet att integrera athan-appen på din hemskärm med widgets (om du använder iOS 14 eller högre), samt statistiska verktyg som kan göra det enklare att få en överblick över hur mycket du har gjort, om att du har hållit dina böner och vilka viktiga datum som kommer inom islam.

Andra program med religiösa teman i dem

Ett alternativ till denna athan-mjukvara är Qamar Athan, som vi också har skrivit en recension om. Det här programmet är också väldigt enkelt, precis som Athan av Islamic Finder, så i slutändan handlar det nog om vad du föredrar mest.

Religion kan utvecklas på många olika sätt, varav ett är i spelvärlden. Du kan ladda ner Civilization 4 här – ett strategispel där du måste kontrollera ett folk i deras kamp för att bli den bästa civilisationen. Du kan bland annat använda religionen som en taktik för att få ditt folk att växa och på så sätt bli en ännu större kandidat till slutkronan.

Slutsats

Athan är ett mycket användbart program för muslimer som har en hektisk dag, eller för nyomvända som kan ha svårt att hitta runt de olika bönerna.

Med programmens funktioner (både på windows och iOS) är du garanterad de mest optimala och exakta bönetiderna, så du behöver inte undra om du missar viktiga datum och tider.

Du väljer helt om du kan nöja dig med gratisversionerna, eller om du vill betala för premiumversionerna och deras extrafunktioner. Personligen är detta förmodligen vad vi själva skulle göra om vi använde den mobila versionen, om den inte snart uppdateras och därmed får en del av sina reklamfilmer reducerade.

Download Athan 4.5
Se Athan på video :
Screenshots
Detaljerad information om Athan
Typ:
Freeware


Producent:
Islamic Finder

Inkom datum:
29-10-2021
Plattform:
Windows, iOS

Storlek:
8 Mb

Uppdaterad datum:
18-07-2022
0