Blogg » Vad kan man göra för att skydda sig på bästa sätt?

Nuförtiden har den genomsnittliga personen massvis med olika konton, varav samtliga är kopplade till någon form av lösenord. Det kan vara lockande att låta sin webbläsare spara lösenord för alla sina olika konton. Slipp hålla siffror och bokstäver i huvudet, låt istället den moderna teknologin lösa dessa problem åt dig. Om man väljer att gå denna förenklade väg, då måste man vara medveten om att den även präglas av en hel del olika säkerhetsrisker. Slipp förödande konsekvenser, välj istället ett betydligt säkrare alternativ.

 

Hur säkert är det egentligen att spara sina lösenord i webbläsaren?

Inte speciellt säkert, om man ska generalisera. Om du sparar dina lösenord i webbläsaren så kan vem som helst komma åt dom, vem som helst. Det enklaste sättet för en förövare att komma åt ditt lösenord är genom din fysiska dator, men det går även att få tag i dom virtuellt. Det krävs faktiskt bara några få knapptryck för att få tillgång till dina lösenord, och man behöver inte vara särskilt duktig på datorer. Se därför till att du alltid tar de nödvändiga stegen för att säkerställa att tjuvar inte kommer åt dina uppgifter, det är mycket bättre om du behåller dom för dig själv, eller hur?

 

Vad kan man göra för att skydda sig på bästa sätt?

Det första man bör göra är att sluta spara sina lösenord i webbläsaren, punkt slut. Det finns ingen bra anledning till att spara sina lösenord på det här sättet, det är ingen bra lösning helt enkelt. Det finns många andra bra tjänster att använda sig av, om det skulle vara så att man inte vill spara sina lösenord i huvudet, eller på en fysisk lapp eller liknande. Svårare än så är det egentligen inte, men det finns även vissa andra saker man bör vara medveten om för att hålla sig säker i den virtuella verkligheten.

 

  • Använd en VPN. Om man använder en VPN så är man anonym på nätet, vilket är till stor fördel. En VPN ger dig både ett grundläggande och extra skydd mot intrång, vilket man absolut inte borde tacka nej till. Denna tjänst kommer även med en rad andra fördelar, t.ex. att man får tillgång till serier och filmer i andra länder, eller att man tar sig in på sidor som bara är aktiverade i vissa länder.

 

  • Håll dig uppdaterad. Det utvecklas ständigt nya tekniker för att få tillgång till andras lösenord, så se till att du vet vilka tekniker förövare använder sig utav just nu. De tekniker som används idag, kan mycket väl vara förlegade imorgon, så se till att du håller dig uppdaterad med den senaste information. Information om detta hittar man på diverse tekniksidor, t.ex. här.

 

  • Använd en lösenordshanterare. Det här är en typ av tjänst som har blommat upp rejält under de senaste åren, men har ändå inte nått den större delen av internetanvändare. Att använda denna tjänst ger dock ett väldigt bra skydd, samt att man slipper komma ihåg alla sina lösenord, en win-win helt enkelt. Man loggar då in på sin lösenordshanterare, som sedan loggar in på det konto man har valt att spara inom tjänsten, en riktigt smidig och säker tjänst.

 

  • Tvåstegsautentisering. Den här typen av säkerhet är populär, speciellt hos t.ex. banker. Här använder man ofta ett lösenord, sedan någon form av kod som t.ex. skickas till mobilen. Det kan även vara att man ska ta en bild på något, eller scanna med en speciell app via mobilen. Denna tjänst ger självklart ett bra extra skydd.

 

  • Unika och enskilda lösenord. Det här är något av det första man brukar få lära sig, att alltid använda unika och enskilda lösenord. Att använda samma lösenord till flera tjänster kan vara dömt att misslyckas, så se till att du alltid sätter slumpmässiga, unika och nya lösenord till varje typ av konto du skapar. Den här punkten kan mycket väl vara den viktigaste, då de flesta intrång faktiskt sker genom att man har satt ett för enkelt eller vanligt lösenord.

 

Slutsats

Man bör vara försiktig online, oavsett hur mycket information och kunskap man tror att man har. Det finns alltid nya säkerhetsmöjligheter att utforska om man vill vara säker på att ens personliga information är säker. Det rekommenderas starkt att läsa igenom och implementera ovanstående punkter, annars riskerar man att obehöriga kommer över känsliga uppgifter. Hackarna jobbar dag och natt för att komma åt dina personuppgifter, det minsta du kan göra är att lägga lite tid på att hålla dig uppdaterad om vad du kan göra för att skydda dig.