Blogg » Välj ett VPN som uppfyller dina preferenser

Annons

En bra internetuppkoppling ger dig tillgång till hela världen men ibland finns det tillfällen när det inte bara är positivt att surfa runt på diverse sidor. Du lämnar digitala spår efter dig som kan utnyttjas av oärliga individer och företag som vill få åtkomst till din dator. I många länder riskerar man också hårda straff om man bryter mot censuren.

 

Vad är ett VPN?

VPN är en förkortning för Virtual Private Network och är en kryptering av data som skickas mellan servrar. När du är online på nätet så skickas data mellan din dator och andra servrar, som sedan dyker upp på din skärm. Om informationen inte är krypterad betyder det att den är synlig för andra.

Många använder VPN för att anonymisera sin internethistorik och häva ett annat lands geografiska blockering. Det gör det till exempel möjligt att kolla på Netflix i USA.

Vilket VPN passar mig bäst?

Det gäller att leta sig fram till bästa VPN. Det som avgör ett VPN:s karaktär är vilken typ av protokoll de använder.

PPTP är en form av protokoll som utvecklades via Microsoft. Det är ett snabbt och klassiskt VPN som det tyvärr har visats sig vara ganska lätt att knäcka.

OpenVPN är en av de snabbaste och är samtidigt mycket säkert. Dock är den inte lika användarvänlig som till exempel PPTP och kan vara svår att få kläm på. Det positiva är att detta VPN är väldigt kompatibelt med andra krypteringsalgoritmer.

SSTP har den fördelen att den är väl integrerad med Windows system. Microsoft ser också till att detta VPN upprätthåller en viss standard så det inte finns några bakdörrar.

Det finns så klart gratisversioner av ett VPN men det rekommenderas att du betalar för det så du får tillgång till alla viktiga funktioner.