Blogg » Starta din egen webbshop

Vill du öppna din egen webbshop? Att bygga upp sin egen webbshop kan vara en skrämmande tanke, särskilt om du inte är speciellt teknisk.

Aldrig tidigare har det varit så lätt att öppna en egen butik online. Alla som har en dator kan börja på bara några få minuter, utan att egentligen ha några speciella förkunskaper. I denna artikel får du reda på hur du på bästa sätt bör gå tillväga för att komma igång med din egen butik på nätet.

 

Välja rätt e-handelsplattform

Många som vill börja ett företag på nätet väljer fel plattform att jobba med. Det finns flera företag som skapar digitala lösningar i form av intranät, webbplatser, e-handelslösningar etc. Att hitta rätt plattform för din webbshop kan vara en utmaning, men en populär och välkänd sådan är till exempel WordPress och WooCommerce. Många väljer att jobba med dessa, eftersom de erbjuder mycket flexibilitet. Det krävs dock lite förarbete för att komma igång, men på sikt är det definitivt värt det. WooCommerce är världens största e-handelsplattform.

För att börja en egen onlinebutik behöver du ett domännamn, webbhotell och ssl-certifikat. Ett domännamn är din webbsidas adress på internet. Det är namnet som användaren skriver in på nätet för att komma till din sida. Webbhotellet är platsen där din webbsida bor på internet, som ett slags hus för din webbsida. Alla sidor på internet behöver ett webbhotell. Med ett ssl-certifikat får din webbsida ett särskilt skydd, så känslig information, som till exempel kreditkortsuppgifter etc. hålls skyddat. Om du har en webbshop krävs det att du har ett ssl-certifikat för att kunna acceptera betalningar på din webbsida.

 

Konfigurera WordPress och WooCommerce

Det första du ser när du loggar in på WordPress är ett välkomstmeddelande, där du kommer få frågan om vilken typ av webbsida du vill upprätta. Efter att du har valt det är det dags att upprätta din WooCommerce butik. Innan du börjar sälja ska du välja valuta, betalningar och leveransinformation.

WooCommerce kan du använda för att sälja både digitala varor, som kan laddas ner, eller fysiska varor som ska skickas med hjälp av kontorsmaterial från till exempel Lyreco. Du måste fylla i en ruta för att välja leveransinformation, men om du enbart säljer digitala varor kan du lämna denna ruta tom.

Du behöver även fylla i skattefrågor och i WooCommerce får du automatiskt hjälp med att räkna ut och lägga till skatt på dina priser. Sedan fyller du i hur du vill att betalningen ska ske. WooCommerce brukar ha PayPal som standard, men det finns även andra alternativ och metoder som du i efterhand kan lägga till.  

När du har gjort alla val, är din webbshop reda för att börja användas. Detta är naturligtvis bara en av många e-handelslösningar som du kan använda. Det är inte så svårt att öppna sin egen webbshop som många kanske tror, men välj en e-handelsplattform som du tycker verkar smidig och jobba utifrån den. Snart är du igång och kan enkelt börja sälja dina varor online.