Blogg » Skona dig och dina enheter med rätt programvaror och säkert surfande

Virus, skadliga programvaror, hackers... “kärt barn har många namn”. Dessa typer av bedrägerier får olagligt tillgång till enheter eller webbplatser för att stjäla människors likt dina och mina personliga informationer, som sedan kan användas för att begå brott. I dagens snabbt teknologiskt växande samhälle handlar många online och betalar räkningar. Vi lagrar privat och ekonomisk information på våra enheter utan att riktigt tänka på att det förekommer bedrägeri på nätet. Medan du försöker att skydda dina olika enheter och konton du har på dessa från bedragare kan verka svårt. Men det finns enkla, praktiska åtgärder som du kan vidta för att skona dig och dina enheter från virus och andra läskiga faror. 

Installera en Anti-Virus programvara

Att ha ett antivirusprogram på din dator är ett måste för att förhindra eventuella virus att förstöra din enhet. Det finns en mängd olika gratisprogram där ute, och det är inte alltid värt att lägga pengar på en dyrare version eftersom dessa oftast endast har onödiga funktioner. Förutom att programvaror likt dessa skyddar mot virus, fungerar de även som en brandvägg mot andra hot som skadliga programvaror, spionprogram och trojaner, för att skydda dig och din enhet från bedrägeri och hackers.

Surfa säkert

En annan viktig aspekt är att du är selektiv med vilka hemsidor du surfar på, och ser till att de är bekanta och betrodda. Det kan vara hemsidor där du delar med dig av privat, ekonomisk information, som t.ex. en internetbank. Men det kan även vara sidor för natdejting, där du också delar med dig av privat information som du gärna inte vill att resten av världen ska få reda på, som t.ex. sexdejting med IX.

Använd starka lösenord

Det är oerhört viktigt att du väljer starka lösenord, och att du inte använder samma lösenord för olika konton. Undvik att använda lösenord som är lätta att gissa, och se till att du uppdaterar dem regelbundet för att skärpa säkerheten och minska risken för att du blir hackad.

Lägg till webbplatsblockerare

Förutom inbyggda säkerhetsfunktioner för din webbläsare finns det även så kallade webbplatsblockerare tillgängliga online. Dessa blockerar potentiella webbplatser som kan innehålla eller som tros vara involverade i bedrägeri, nätfiske, scam eller andra faror. Du kan också använda dessa program för att blockera hemsidor som innehåller vissa nyckelord, eller blockera störiga pop-up annonser.

Uppdatera ditt operativsystem

En annan viktig faktor att tänka på är att du regelbundet håller din dator uppdaterad, och ser om det finns uppdateringar på operativsystemet och programvaran som är tillgänglig. Genom att uppdatera din dator minskar du risken för att virus och andra hot tränger in i din dator. 

Sist men inte minst, använt sunt förnuft när du använder din pc, mobil eller tablet. Läs inte mail från en konstig avsändare, och klicka för guds skull inte på misstänksamma länkar. Se till att ha ett starkt lösenord och kom ihåg att hålla din dator fri från virus och konstant uppdaterad.