Blogg » Sims fyller 20 år- varför spelar du?

Sims. Antingen förstår man spelet och alla dess otroliga möjligheter, eller så står man helt oförstående till det. Om du är en av de många som älskar spelet så vet du redan vad lockelsen är.

Sims, som den 4 februari 2020 fyller inte mindre än 20 år, har i alla dess versioner och expansioner skapat en enorm trogen följarskara, och faktiskt är det nu åtskilliga generationer som fått ta del av spelet. Att i all enkelhet skapa en vardag där din figur äter frukost, går till jobbet, får vänner och fiender, blir trött och sjuk, och till sist dör, låter kanske inte som världens mest actionpackade spel.

Men faktum är att det strategiska spelet har så många olika möjligheter, att det har blivit ett spel som många kunnat hitta både kreativitet och avslappning i. Öppenheten i spelet, där du kan välja hur fri din karaktär är från din styrning, är helt klart dess styrka. Om du vill spela gud och ta kontroll över hur ofta din karaktär går på toaletten och vem den förälskar sig i, så kan du det. Om du hellre vill låta din eller dina figurer få total frihet och betrakta hur de försover sig från jobb och inte längre kan betala räkningar eller föräter sig på pizza, så är det också möjligt. Om du vill skapa en familjehistoria där du följer en släkt genom generationer efter generationer så är det möjligt.

I varje ny version av sims så har också möjligheten att skapa olika former av personlighetsdrag hos dina karaktärer vuxit. I början handlade det mest om utseende som du som spelare kunde välja, men snart blev personlighetsdrag och personliga mål i livet allt mer möjliga att lägga till när du skapade en ny sims. Det gjorde att spelarna nu kunde bygga en karaktär ner i minsta detalj som liknade en karaktär i en film eller spel de gillade, eller kanske till och med skapa en version av deras egen familj. Om du vill ha en karaktär som är drivs av politiska ambitioner och vill ta över världen, så kan du skapa det, och om du hellre vill ha en person som föredrar att spela spel så kan den sitta hemma på sin dator och tjäna pengar, likt du i verkligheten kan spela på slots på William Hill. Du kan vara konstnär eller tjuv, hjälte eller soffpotatis, häxa, vampyr eller sjöjungfru. Om du vill kan du följa dina karaktärer från småbarnsår, genom universitetstiden, till att de själva får barn och slutligen dör. Spelet har också mängder av möjligheter för husdjur och hobbyer som du kan välja mellan. Sims spelen hyllar den magi som vardagslivet erbjuder oss, både i det lilla och det stora.

Men Sims är också öppet för andra spelmöjligheter: fler expansioner har inbyggda quests där du kan få specifika objekt eller färdigheter, och kan resa runt om i simsvärlden både för rekreation och för äventyr. Du kan också välja att bli en del av ett större socialt nätverk av personer som spelar sims runt om i världen och skapa och dela objekt, kläder, specialdesignade sims och till och med byggnader med varandra.

Många skapar också historier, så kallade stories, filmer av deras sims liv, och laddar upp på bland annat Youtube. Att redigera och berätta med video är en annan typ av skapande. Det finns också många utmaningar skapade utifrån spelets inbyggda förutsättningar, där du exempelvis kan testa att få flest antal barn, eller kärlekspartner. Så frågan är egentligen, hur spelar du Sims?