Blogg » Så kan nya lampor hjälpa till med att spara in pengar i vinter

Som du med största sannolikhet redan är medveten om så har det blivit väldigt mycket dyrare att leva under de senaste månaderna. Matpriserna har skjutit i höjden, men det som de allra flesta känner av mest är priserna på el och energi. Som tur är så finns det en del saker man kan göra för att spara in pengar på sin elanvändning. 

Det absolut enklaste sättet att minska sin elanvändning är självklart att aldrig tända några lampor och dra ner värmen så lågt som det bara går. Av förklarliga skäl så är detta inte någonting som är möjligt att genomföra i större skala. Därför är det bättre att anpassa sitt sätt att leva efter nya förutsättningar. Men genom att installera en viss typ av lampor så kan man spara in en del pengar när elpriserna skenar. 

LED-lampor 

Att installera LED-lampor är en av de bästa sätten att snabbt och enkelt minska sin energiförbrukning. Dessa LED-lampor är lätta att installera och kräver inte lika mycket jobb som att installera dimmer eller liknande. Istället så skruvar man bara i dessa i sina lampor precis som vanligt. 

Dessa LED-lampor kostar ofta lite mer att köpa in än vanliga glödlampor. Men tack vare att brinntiden är mycket längre än traditionella glödlampor så kan man fortfarande spara in pengar i det långa loppet. 

Varför kan LED-lampor hjälpa till med att spara pengar? 

Förutom att LED-lampor räcker mycket längre så har den här typen av lampor ännu en fördel som man får avnjuta när man använder sig av LED-lampor. LED är nämligen mycket mer effektiva på att använda sig av ström och är därför mycket mer energisnåla än vad traditionella glödlampor är. Man får därför ut samma ljuseffekt även mycket mindre ström används. 

Tänk också på att elpriset förändras över tid 

Elpriset är inte på samma nivå hela tiden utan fluktuerar efter lagen om utbud och efterfrågan. Därför så är elen mycket billigare på natten och man kan utnyttja detta för att spara in pengar genom att vara smart med när man använder hushållsvaror. 

 

Datorer drar väldigt mycket ström och detta är någonting som man bör hålla i åtanke. Se till att du inte låter din dator stå på när den inte används. Oavsett om du primärt använder datorn att surfa på internet eller liknande så är det klokt att till exempel uppdatera datorn under natten när elen är billigare.