Blogg » Så fungerar det att låna pengar online

Om du behöver låna pengar för att skjuta till kapital till ett projekt eller ett större köp så är du långt ifrån ensam. Svenskarna tillhör ett av världens tyngst belånade folk och det är vanligt att teckna upp sig på ett lån för att möjliggöra saker som annars hade varit utom räckhåll av ekonomiska skäl. Även om det inte finns några specifika filer som man behöver ladda ner innan man kan låna pengar online (förutom en internetläsare, som du med allra största sannolikhet redan har installerad), så finns det en hel del saker som är bra att veta om den svenska lånemarknaden och att teckna upp sig på lån. I den här texten kommer vi att gå igenom några av dessa saker, vad man bör tänka på, vad ett lån utan UC innebär och annan bra information. Tänk på att det är viktigt att man förstår hur ett lån fungerar innan man skriver under på någonting. Vilka långivare finns tillgängliga på den svenska lånemarknaden? 

Som svensk låntagare har man idag primärt två olika möjligheter när det kommer till att teckna upp sig på ett lån. Det första är att man vänder sig till sin bank. Idag så erbjuder alla Sveriges stora banker en lång rad olika lån för olika situationer och detta är också ett naturligt val för många att göra. Man känner ofta att banken är ett tryggt val att göra då det finns en relation där sedan tidigare.   

Det går också att vända sig till fristående låneföretag. Dessa företag har inte lika lätt att locka till sig kunder och behöver därför också ofta använda sig av andra knep för att få långivare att söka sig till deras utbud. Det kan röra sig om allting från att erbjuda marginellt bättre ränta än konkurrenterna, eller genom att erbjuda lån som är lättare att bli beviljad på. Att välja en långivare är lite som att välja en internetläsare. Det gäller att allt som man är ute efter erbjuds, samtidigt som det är viktigt att man är bekväm med att använda sig av tjänsten. 

Kreditupplysningar

Enligt svensk lagstiftning så krävs det att en långivare genomför en kreditupplysning innan pengar kan lånas ut. En kreditupplysning genomförs allt som oftast av Upplysningscentralen (UC) och ger en långivare en inblick i hur privatekonomin för en låntagare ser ut. 

Det går också att teckna upp sig på lån utan UC. Detta innebär dock inte att lånet är utan en kreditupplysning, då kravet för detta fortfarande finns kvar. Däremot så innebär det långivaren i fråga använder sig av ett annat kreditvärderingsföretag, någonting som kan göra att det är enklare att få ett lån om man exempelvis har betalningsanmärkningar. Det är dock värt att notera att dessa lån ofta för med sig en mycket högre ränta. 

Vad är ett bra respektive dåligt lån?  

Man bör aldrig låna för att konsumera, utan bör enbart låna för någonting som är värdeskapande eller direkt nödvändigt. Ett exempel på ett dåligt lån blir därmed ett lån som tecknas för att kunna åka på exempelvis en resa, medans ett bra lån