Blogg » Så får du bättre koll på din ekonomi

Annons:

Vi går snart in i ett nytt år och vad passar då bättre än att upprätthålla en sund ekonomisk livsstil? Du behöver inte vara miljonär för att lyckas. Det räcker med rätt strategier och eventuellt lite hjälp på vägen för att komma på rätt spår med dina mål. Därför delar vi med oss av våra bästa tips här!

Notera dina utgifter i en månad

Detta kanske känns uppenbart, men det är faktiskt nyckeln till att få en aning om vart ens pengar går och hur man bättre kan fördela dem.  Att notera sina utgifter i en månad kan räcka för att ge en bättre bild av hur ens ekonomi ser ut. 

När du noterar dina utgifter är det en god idé att kategorisera dem på ett sätt som fungerar för dig. Exempel på kategorier är hyra, mobilabonnemang, mat och nöjen. I slutet av månaden beräknar du det totala av det du spenderat i varje kategori, och på så sätt ser du vart du kan dra ner på utgifterna.

Betala av dina skulder

Lån och krediter, särskilt de med hög ränta, är några av de största bidragande faktorerna till en osund ekonomi. Om du vill ändra din ekonomiska situation och förbättra dina möjligheter, ja då ska du försöka betala av dina skulder så snabbt som möjligt.

Börja med att lista alla skulder, oavsett vilka de är, och räkna ut det totala beloppet du måste återbetala. Det betyder inte att lånet återbetalas - men då vet du i alla fall hur mycket du måste skramla ihop för att göra det. Ett sätt att snabbare återbetala lånet är med hjälp av skuldkonsolidering, även kallat samlingslån, som innebär att du sänker räntan genom att samla små lån och krediter under en större skuld.

Sådana lån beviljas som privatlån, och dessa går att jämföra samt läsa mer om hos Nyttlån.com, en svensk jämförelsesajt för lån som förenklar lånprocessen för skuldkonsolideringslån.

Börja budgetera

Kämpar du för att klara dig med din nuvarande ekonomiska situation måste du förmodligen skapa en budget, det vill säga en plan för hur du ska spendera dina pengar varje månad, baserat på hur mycket du vanligtvis tjänar och spenderar. En budget är ett fantastiskt verktyg för att få bättre koll på sin ekonomi och även förbättra den.

Till att börja med bör du skriva ner din inkomst och alla dina utgifter. Subtrahera sedan kostnaderna från inkomsten för att bestämma dina disrektionära utgifter. Försök att sätta upp en budget för varje månad och fördela hur dessa disrektionära utgifter används - samt försök hålla dig till budgeten!

Sätt realistiska mål

Ta dig tid att sätta upp ekonomiska mål som du kan kämpa för, som pensionssparning eller ett bostadsköp. Om man inte vet varför man försöker förbättra sin ekonomi, ja då kan det vara svårt att motivera sig själv.

Men när du sätter upp dina mål är det viktigt att dessa är realistiska. Orealistiska mål gör det enklare för dig att misslyckas och kan även avskräcka dig från att ta rätt ekonomiska beslut i framtiden.