Blogg » Koppla av med dataspel

Annons

Det är många personer som kopplar av med att spela dataspel. Det har blivit lite av ett folknöje, eller till och med en folksport, att spela dataspel. Det organiseras konferenser, stora turneringar med mera som handlar om dataspelande, och dessa arrangemang drar enorma mängder deltagare från många länder.

Allteftersom dataspelande vuxit som bransch och som fenomen så har det gjorts fler och fler studier av både spelandet och de personer som sitter i en gamingstol och kopplar av.

Man kan inte komma ifrån att dataspelande är lite kontroversiellt och det är många personer som tycker att tidsfördrivet är slöseri med tid och det är många föräldrar som oroar sig för sina barns besatthet med det spelande som håller dem inomhus och får dem att missa många timmars fysisk aktivitet utomhus.

Varför är datorspel så avkopplande?

Vad är det då som gör dataspelande så avkopplande? För att något ska vara riktigt avkopplande krävs det en rejäl flykt från den jobbiga verklighet som alltid tränger sig på. För många personer blir sökandet efter avkoppling destruktivt. Man tar till droger, alkohol med mera för att komma iväg från vardagen. Dataspelande är i detta sammanhang en slags drog. Drogen består i den omedelbara belöning respektive bestraffning som man utsätts för i ett dataspel. Denna extrema realtid är mycket beroendeframkallande och medför därför absolut den avkoppling, eller bortkoppling, från vardagen som är så avkopplande.

Det som är negativt med dataspelande är att det är fysiskt pacificerande. Man sitter i en stol väldigt många timmer under det att man stirrar på en skärm och efter att man spelat så är det väldigt svårt att koppla bort spelet man just genomfört vilket gör avkopplandet kontraproduktivt om man till exempel jämför med att åka längdskidor under ett antal timmar. Men datorspelande är här för att stanna så vi får hantera det bäst vi kan.