Blogg » Hur du upptäcker skadliga säkerhetsprogram

En säkerhetsprogramvara, som till exempel brandvägg, antivirus, VPN, lösenordshanterare och dylikt, är ett bra skydd som hjälper dig att hålla dina elektroniska enheter säkra, men visste du att det även finns program som endast utger sig för att vara säkerhetsprogram? En installation av dessa typer av program kan innebära katastrof för dig, samt kan resultera i att din dator blir infekterad av olika typer av virus. Som tur är finns det dock olika typer av tecken du kan hålla utkik efter, vilket gör det enklare att upptäcka dessa typer av program. Nedan hittar du fem olika punkter som du kan hålla utkik efter för att upptäcka dessa program, samt vad du kan göra för att undvika dem helt och hållet. Klicka här för att veta mer om det: https://nordvpn.com/sv/what-is-a-vpn/

Fem saker som du bör hålla utkik efter

Deras annonser vill att du ska agera snabbt

Dessa människor vet att ju längre tid du får att tänka, desto större chans är det att du förstår att det är något skumt med deras program. De vill därför att du ska agera snabbt, samt annonserar oftast om detta ganska hårt i sina kampanjer. Det här är ett varningstecken du borde hålla utkik efter, men behöver nödvändigtvis inte betyda att det är ett skadligt program som de erbjuder.

 

Det är okänt företag utan gedigna recensioner online

Förhoppningsvis efterforskar du lite innan du väljer att installera ett program. Om du inte hittar någon information från konsumenter, recensenter eller dylikt, är det en stor varningsklocka. Om du även hittar information som tyder på att det är ett skadligt program, bör du omedelbart släppa taget om detta påstådda säkerhetsprogram.

 

Deras annonser innehåller ofta varningar

Innehåller annonser stora varningar om att din dator kommer att gå sönder om du inte installerar deras program? Eller påstår de att din dator innehåller hundratals med virus? Dessa människor vill skrämma dig till att ta ett dåligt beslut, vilket är en av deras mest ihållande och mest framgångsrika taktiker. Lyssna inte på det här, stäng istället ner annonser och skaffa ett känt och pålitligt virusprogram.

 

Annonserna tenderar att vara svåra att stänga

Många annonser tenderar att vara svåra att stänga, men dessa aktörer tar det oftast till en helt ny nivå. Annonserna rör på sig eller placerar sig på en plats där det är svårt att komma åt dem, samtidigt som de gömmer den knapp som används för att stänga ner annonsen. Ibland ploppar det även upp flera varianter av samma annons, eller att det inte går att stänga ner annonsen överhuvudtaget. Det här är ett stort varningstecken, ingen seriös aktör skulle hålla på med den här typen av aktiviteter.

 

De påstår att de scannar din dator

Påstår programmet att de har scannat din dator och hittat massvis med virus? Så är självklart inte fallet, utan de visar dig falska och fabricerade resultat. Oftast påstår de att de har hittat hundratals virus, detta för att skrämma upp dig till att skaffa deras programvara. Det här är både ett av de vanligaste tecken du bör hålla utkik efter, samt även ett av de som är mest pålitligt vad gäller att hitta de oseriösa aktörer som flödar på marknaden. 

Hur du undviker dessa skadliga säkerhetsprogram

Nu när du vet vad du ska hålla utkik efter, är det dags att se till att de inte installeras på din dator. Det första du bör göra om du vill undvika dessa irriterande pop-ups är att installera ett riktigt och pålitligt säkerhetsprogram på din dator. Det finns massvis med seriösa aktörer att välja mellan. Läs gärna på och jämför lite innan du väljer vilket program som passar bäst för dig.

Se till att din webbläsare alltid är uppdaterad, annars riskerar du att hamna i en utsatt situation på grund av att den senaste säkerheten inte är implementerad. Låt din webbläsare uppdateras automatiskt för bästa skydd.

Blockera pop up-annonser från att visas överhuvudtaget. Om det dock skulle vara så att annonsen visas trots att du blockerar detta, se då till att du undviker att klicka på annonsen. Stäng antingen ner annonsen eller hela webbläsaren.

Slutsats

Det är viktigt att du håller reda på vilka program som hjälper dig, samt vilka som stjälper dig. Med hjälp av ovanstående punkter kan du klura ut vilka program du bör hålla dig borta från, samt vad du kan göra för att se till att du inte blir exponerad för dem överhuvudtaget. Se till att du implementerar så många av dessa steg som möjligt, samt att du ständigt uppdaterar dig om de nya tekniker och sätt som dessa aktörer använder för att få dig att ladda ner deras skadliga program.