Blogg » Glöm inte bort dina foton!

Annons

Vi tar foton som aldrig förr. Mobiltelefonernas kameror blir allt bättre, och möjligheten som kommit med digitala foton att ta obegränsade mängder tills vi får det perfekta fotot, eller att snabbt ta en ögonblicksbild som bara professionella fotografer tidigare kunnat, gör oss alla till mer och mer flytande i fotokonsten. Och då har vi inte ens tagit upp de mängder av bra program och appar som du kan ladda ner till din telefon och dator för att bearbeta fotona.

Redigera med olika program

Du kan redigera dina foton direkt i telefonen, både före och efter att du tagit fotot. Genom olika filter kan du förstärka färger, redigera bort störande moment, eller få till den där känslan som du hade i ögonblicket. Du kan välja mellan att hitta porträtt filter som gör ditt utseende mjukare, eller ger dig en rolig effekt, och du kan klippa i fotot så att du får det rätta utsnittet. För dig som letar efter olika typer av bildbehandlingsprogram så kan du hitta mängder här på brafiler.se genom att söka efter det du letar efter, exempelvis Photo editor eller Photo lab. Du hittar både gratisversioner och några som kostar, och så kan du se vilka behov och önskemål som du har och välja utifrån det.

Aldrig har så många varit så duktiga på att berätta med bilder. De barn som föds in i det är “flytande” i fotospråket från tidig ålder och använder fotomöjligheten på samma sätt som mänga äldre använder sms, att skicka ett meddelande i bild istället för i text. Och nästan alla tar enorma mängder av foton som sparas på telefoner, tabletter och datorer, i moln och på hårddiskar.

Och så uppstår förstås ett nytt problem: Vad ska man göra med alla dess foton? Ska de rensas ut eller sparas? Även här finns olika lösningar, och kanske att du ska välja en kombination av olika lösningar?

Printa foton

Några foton ska du inte gömma och glömma i din dator. Det är de bara alltför bra för. Gör en genomgång av de du har, kasta rundhänt men se till att de finaste göms säkert och fundera på om du inte kan använda dem som en present. Det finns många möjligheter att beställa olika former av fotoböcker, muggar eller t-shirts där du kan visa upp dina favoritmotiv. Kanske mormor och morfar vill ha en kalender med foton av barnbarnen i julklapp? Idag finns också fler och fler möjligheter att själv printa riktigt bra foton med rätt printer, fotopapper och rätt färger, exempelvis från Inkpro. Du kan också printa dina egna tavlor och sätta upp på väggarna så att andra också får glädje av dem.