Blogg » Förstärk din integritet på nätet med rätt VPN-tjänst

Annons:

Allt fler vanliga konsumenter efterfrågar så kallade Virtual Privacy Network-tjänster — VPN. Det är inte svårt att förstå varför. Med VPN kan du komma åt streamingtjänster i utlandet och ta ansvar för din digitala integritet. Samtidigt kan det vara knepigt att veta vilken tjänsteleverantör som passar bäst. Inte minst eftersom utbudet av VPN-tjänster växer.

Virtual private network, VPN, är en nätverksteknik som gör det möjligt för vanliga användare att skapa en krypterad anslutning till en server, och sedan låta sin internettrafik passera genom den. Utan en VPN är det som att du, som vanlig användare, promenerar ut på nätet med en blinkande lampa på huvudet, och skor doppade i målarfärg.

Vad är en bra VPN-tjänst?
Att det finns en stigande efterfrågan på bra VPN-tjänster skriver såväl Svenska Dagbladet som PC-för alla om. Men vad är en bra VPN-tjänst egentligen?

I grunden erbjuder en god VPN-tjänst integritetsskydd, nätneutralitet, ökad säkerhet och ett sätt att komma runt geo-blockeringar. Ofta kan de också erbjuda dig dedikerade IP-adresser, torrent-vänliga servrar, samt policyn som visar att din trafik inte loggas.

För att ladda hem bästa VPN bör du givetvis titta på pris, men det är inte det avgörande kriteriet. Rörande pris handlar snarare om att undgå tjänster som är gratis. Smakar det så kostar det, vanligtvis. Det är inte trovärdigt att en stark VPN-leverantör kan upprätthålla en verksamhet med dyra servrar och duktiga tekniker om det inte tar betalt.

En bra VPN-tjänst har i regel:

  • Snabb eller obegränsad server hastighet.
  • Riktigt många servrar i flera olika länder. Eller ofantligt många IP-adresser som kompenserar för det låga antalet servrar.
  • En prövoperiod och/eller en pengarna tillbaka garanti.

Värdet av en stärkt nätsäkerhet
Även om det är trevligt att komma runt geo-blockeringar, så du exempelvis kan titta på SVT-play när du är utomlands, är det vad en VPN-tjänst kan göra för din integritet som är det viktigaste.

En bra VPN-tjänst är ett verktyg som, användare för användare, bromsar “övervakningssamhället” på nätet. Data-avlyssning och andra integritetsrisker du som oskyddad nätanvändare utsätts för blir också allt mer sofistikerat. Därför är det viktigt att välja en stark VPN-spelare som håller hög klass på krypteringen och ständigt utvecklar nya protokoll för att hantera nya digitala inkräktningsförsök.

Samtidigt är det angeläget att hålla i åtanke att det inte finns något 200-procentigt skydd. Du stärker din nätsäkerhet med en VPN-tjänst, tveklöst, men det är viktigt att du upprättar den på rätt sätt, och att du i övrigt agerar klokt på nätet, exempelvis genom att inte lämna ut namn, e-postadresser eller annan känslig information utan eftertanke.