Blogg » Designa din drömbostad – med ett ritprogram

Har du någonsin lockats av 3D-modellering och visualisering av byggnadsdetaljer? Då är du inte ensam. I Sverige finns det tusentals arkitekter som arbetar inom olika områden som inrednings- och landskapsarkitektur samt fysisk planering. Globalt sett strävar miljontals arkitekter varje dag efter att designa de mest slående, hållbara och effektiva bostäderna. Men oroa dig inte, du behöver inte vara professionell arkitekt för att designa ditt drömhus. Idag räcker det med ett strukturerat men kreativt sinne och rätt programvara.

Ge liv åt dina skisser

Om du någonsin har spelat The Sims har du förmodligen också byggt ett hus. Visst var det mycket lättare att bygga något där än vad det är i verkligheten, men då har du åtminstone förstått grunderna för hur det ser ut när du ger liv åt dina skisser. 

När du designar en bostad hjälper du till att forma bostadens övergripande utseende och ser till att alla strukturer är på rätt plats så att slutprodukten blir både funktionell och snygg. Det är dessa ganska invecklade egenskaper som gör arkitekt till något som är mycket svårt att bli, men mycket eftersträvansvärt.

En fördel med så kallade ritprogram, det vill säga programvaror för att rita hus eller tillbyggnader, är att du inte behöver vara ett proffs. De är utformade särskilt för vanliga människor som du och jag och kan därför ses som en mycket avancerad version av The Sims (utan livssimulatorn vill säga). 

Ta hänsyn till alla viktiga tekniska aspekter

Att rita ditt drömhus på egen hand är inte något du kan åstadkomma på en dag eller två. Det är därför de flesta anlitar en arkitekt för att utföra arbetet eller tar hjälp av byggfirman de använder. Men om du har bestämt dig för att du ska rita ditt hem (kanske med lite hjälp av andra) är det viktigt att du tar hänsyn till alla tekniska aspekter som är a och o för husets struktur. Till exempel är din framtida bostads takstolar otroligt viktiga att ha i åtanke. Här är det därför en bra idé att be om professionell hjälp för att se till att ditt yttertak har en stabil bärande struktur med hjälp av rätt takstolar.

En dyr programvara är inte ett måste

Tyvärr kommer du inte få samma felfria resultat som en arkitekt med ett billigt eller gratis ritprogram, men du kan få en ganska snygg slutprodukt utan att ruinera dig i processen. Ett exempel på ett billigt program är SketchUp Pro, som du kan använda för att skapa 3D-modeller gratis i 30 dagar. Då kan du få en känsla för hur det är att planera och utforma ett hem i ett ritprogram.

Det viktigaste är att se över dina nuvarande färdigheter och inte att till exempel investera i ett dyrt program som nybörjare. Börja istället med något billigt och uppgradera dig i takt med att du förbättrar dina färdigheter. 

Om du senare känner att du har ett öga för detaljer och inte bara vill designa ditt drömhus utan också skapa estetiskt tilltalande lösningar för andra, kan du överväga att bli arkitekt. Du kan också gå några grundkurser för att se vad du kan åstadkomma på egen hand!