Blogg » Dessa program och tjänster bör man ha installerade på sin dator

Det finns en hel del olika program och tjänster som man kan installera på sin dator för att få ut så mycket som möjligt av dess kapacitet. Oavsett vad du primärt använder din dator till finns det en hel del olika program som man kan använda sig av för att få ut så mycket som möjligt av sin dator. 

 

Några av programmen som vi kommer att tipsa om i den här texten har du med största sannolikhet redan koll på, men för den som känner att det hade varit skönt med en genomgång av lite olika alternativ kan detta vara en utmärkt källa till inspiration. Precis som att man behöver hyra lyftkran för att kunna lyfta saker högt krävs det att man ger sin dator rätt verktyg för att den ska kunna fungera som den ska. 

Ett ordentligt antivirus 

Att ha ett ordentligt och kraftfullt antivirus på sin dator är oerhört viktigt och är någonting som gör att man kan känna sig lugn och trygg när man surfar online. Antivirus är det första och bästa skyddet (efter sitt sunda förnuft) mot hackare och andra människor online som kan ha ont uppsåt gentemot dig. Se därför till att du alltid har ditt antivirus aktiverat och igång, då detta även kan se till att din dator är så snabb som det bara går.  

VPN 

Att ha ett VPN (Virtuellt Privat Nätverk) installerat på sin dator är verkligen inte livsviktigt, men det för med sig en rad olika fördelar för dig som användare. För det första så gör ett VPN det möjligt att kryptera all sin datortrafik, någonting som är väldigt användbart om man exempelvis använder sig mycket av öppna nätvärk i stil med sådana som går att hitta på restauranger och liknande.  

 

Men ett VPN innebär även att man kan ändra sin IP adress till ett annat land. Detta gör det möjligt att komma runt landsblockeringar, men kan även låsa upp nytt innehåll som man kan ta del av. Exempelvis kan man med ett VPN titta på det utländska innehållet man hittar på hemsidor som Netflix och HBO, men man kan även titta på saker som enbart går att hitta i Sverige genom att använda sig av detta. Att ändra sin IP-adress till Sverige när man är ute och reser gör till exempel att man kan titta på SVT Plays fulla utbud utan problem.  



En bra internetläsare 

 

Även om alla datorer kommer förinstallerade med en webbläsare lämnar denna allt för ofta en hel del att önska när det kommer till funktionaliteten och snabbhet. Därför kan det vara klokt att välja att ladda ner en ny internetläsare som man kan använda sig av. Bra alternativ inkluderar exempelvis Google Chrome och Firefox, men det finns ett brett utbud av olika internetläsare som man kan välja bland. Läs på och undersök vilka fördelar och nackdelar det finns med varje alternativ för att få en bättre uppfattning kring vilket alternativ som passar bra för dig.