Blogg » Datasäkerhet vid online aktiviteter

Inget är viktigare än din säkerhet när du navigerar runt på internet, men visste du att det pågår attacker mot uppkopplade enheter hela tiden utan din vetskap? Detta och mycket mer ska vi ta en närmare titt på i denna text, men även hur du går tillväga för att säkra upp din dator och smartphone och hålla deras operativsystem uppdaterade. Andra saker som är viktiga att tänka på när det gäller ämnet handlar om känslig information, e-legitimation som BankID, men även behandlandet av personuppgifter vid näthandel.

I Sverige tar vi säkerhet på största allvar från regeringens sida, men särskilt gällande utsatta personer som inte kan låta bli att spendera pengar på nätet. Det finns faktiskt få saker som är lika omdebatterade som spelbranschen och det ansvarsfulla spelandet. Vissa är för en mer reglerad marknad och mer strikta åtgärder medan andra föredrar ett casino utan Spelpaus med färre begränsningar.  Hur det än må vara är säkerhetstänket väldigt utbrett i vårt avlånga land, framförallt när det kommer till aktiviteter som sker online.

Hur du säkrar din anslutning till internet

Att öka säkerheten kring din uppkoppling kan ske på flera olika sätt, men den vanligaste är att du ansluter till en VPN-tjänst för att gömma din egna IP-adress. Det finns flera olika att välja mellan men i regel kostar de endast 50 kronor i månaden och ger dig även andra fördelar, till exempel möjligheten att byta geografisk placering via servrar i andra länder.

Detta har flera användningsområden, men den främsta är att du kan maskera landet du surfar från för att bland annat pressa ned priset på flygbiljetter, eller registrera dig på sidor som inte tar emot svenska besökare i vanliga fall.

Varför det blir säkrare med en VPN beror på att IP-adressen som syns utåt är placerad i en serverhall hos tjänsteleverantören. Det blir alltså inte din egna adress som syns när du besöker olika sajter vilket gör det tryggare för dig att surfa. Du kan även koppla upp andra plattformar som surfplattor och mobiltelefoner då nästan alla hem har fler än en enhet som används.

Dina enheter behöver kontinuerliga uppdateringar

En annan aspekt som bör tas hänsyn till är alla uppdateringar som behöver göras, både när det gäller anslutna datorer – men även routers och annat som kan vara uppkopplade till internet. Mjukvaran är oftast den felande länken när det kommer till cyberattacker, något som dessutom kan ske helt oväntat och när du minst anar det.

Det tråkiga är att dessa kan rikta sig mot privatpersoner också, även om företag brukar vara måltavlan i vanliga fall. För att se till att du navigerar på ett säkert sätt bör du alltid uppdatera dina enheter i hemmet på regelbunden basis. Windows är ganska bra på att göra detta på egen hand, medan andra operativsystem kan behöva manuella åtgärder.

Använd ett antivirusprogram för att undvika infekterad mjukvara

Sist men inte minst är det bra att alltid använda ett antivirusprogram, även om dessa kan komma förinstallerade. Även dessa program kräver uppdateringar då och då för att hitta nya hot som tillkommit vilket innebär att detta också kan behöva göras om inte mjukvaran förstår det på egen hand.

Virus och trojaner skickas ofta via e-post och då är det bra att vara uppmärksam även här, framförallt innan du öppnar ett meddelande från en okänd avsändare. Om du använder Windows medföljer det numera alltid ett program för att hitta och oskaddligöra virus, något Microsoft började med på allvar vid lanseringen av Windows 10.