Blogg » Använd digital teknologi till säker handel & förvaring av krypto

Det är ingen som kan förneka att kryptomarknaden blomstrar. Och som det ser ut just nu kommer trenden troligtvis fortsätta framåt. Även om det redan är en volatil marknad är det också nödvändigt att veta hur man både köper och förvarar kryptovaluta säkert. Annars finns det en risk för att ens tillgångar försvinner. Som tur är kan man göra detta snabbt och enkelt med hjälp av olika digitala teknologier.

Det finns normalt två sett att köpa kryptovaluta på: genom en handelsplattform eller börs. Du kan också välja att köpa kryptovaluta med hjälp av hävstång, alternativt köpa den underliggande tillgången. Om du köper den underliggande tillgången måste du själv vara din egen bank och lära dig att lagra och hantera dina digitala mynt. Detta gör man framförallt genom att förvara sina privata och offentliga nycklar i en kryptoplånbok.

Låter det komplicerat? Oroa dig inte. Vi förklarar hur du både köper och förvarar din kryptovaluta säkert nedan.

Handla på en legitim plattform

För att försäkra att du handlar med kryptovaluta säkert måste du först och främst välja en legitim plattform. Det finns en uppsjö av handelsplattformar och börser som möjliggör trading med kryptovalutor. Tyvärr finns det även ett par som inte är riktiga, där en eventuell bedragare gömmer sig bakom.

För att garantera att du väljer en äkta plattform kan du välja en ur listan på Kopakrypto.se. Där listas nämligen handelsplattformar så väl som börsar som möjliggör hävstångshandel så väl som köp av underliggande tillgång.

Men bara för att du handlar på en legitim plattform så betyder det inte att du inte måste vara försiktig. Precis som det fortfarande finns en risk för att bli bestulen dina pengar när de är i säkert förvar hos en bank måste du tänka förnuftigt.

Förvara tillgångarna i en kryptoplånbok

Väljer du att handla med kryptos hos en handelsplattform får du ofta en kryptoplånbok på köpet. Om du istället köper den underliggande tillgången så måste du vara din egen bank.

En kryptoplånbok är i sin enklaste form ett verktyg som lagrar dina offentliga och privata nycklar. Dessa nycklar används för att genomföra transaktioner, och som du säkert kan räkna ut måste dessa nycklar hållas i säkert förvar.

I motsats till vad många tror lagrar kryptoplånböcker inte riktigt kryptovalutor. De lagrar alltså nycklarna. Plånböckerna består av ett användargränssnitt så att du som ägare ska kunna interagera med olika blockkedjetekniker. Mister du din kryptoplånbok kan du antingen köpa en ny eller återställa den, så länge du har säkerhetskopierat din privata nyckel.

Ha ett antivirusprogram installerat

Cyberbrott, som man benämner de brott som inträffar online, blir ett allt mer utbrett problem. Tyvärr finns det dem som arbetar med att förstöra det för andra, däribland genom att plantera virus på andra individers enheter. När detta sker kan det ha förödande konsekvenser. Bland annat kan våra personliga uppgifter missbrukas och våra konton kapas.

För att minimera risken för en virusattack bör man ha ett antivirusprogram installerat på sin enhet. Du hittar bra datasäkerhetsprogram, däribland antivirusskydd här.