Blogg » Översikt över de senaste trenderna inom spelutveckling

År 2018 spelade 13% av Sveriges befolkning dagligen. Det är ett stort antal människor! I takt med att världen fortsätter att förändras så förändras även dataspel. I det här blogginlägget utforskar vi några av de senaste trenderna inom spelutveckling och hur de kan komma att påverka framtidens spelande.

 

 

 

Foto av RODNAE ProductionsPexels

Fler spelare förväntar sig kunna spela gratis

Nuförtiden är en enorm del av digitala produkter tillgängliga gratis, och detta inkluderar självklart dataspel. Spel som drivs av reklam och köp i spelen blir allt vanligare, och att behöva betala en häftig summa rakt av blir allt ovanligare. Abonnemangsbaserade plattformar med spel blir också allt vanligare.

Även hasardspel som Poker, Roulette och spelautomater som Immortal Romance Slot blir allt vanligare tillgängliga för spelare att prova på gratis.

Många spel blir plattformsoberoende

Nuförtiden räcker det inte att spel finns tillgängliga för bara Windows, iOS eller Android, utan spelare vill kunna spela oavsett den plattform de använder. En av de hetaste trenderna är att populära spel görs tillgängliga på alla populära plattformar. Ta till exempel Minecraft – detta spel kan spelas på Windows, iOS, Android, Nintendo, Playstation, Xbox och mer.

Visst ser spelmekanismerna annorlunda ut när du växlar från spelkonsol till dator till mobil, men spel förväntas ändå vara åtkomliga oavsett enhet.

3D-spelgrafik blir mer sofistikerad

Grafik för spel har förändrats mycket sedan de gamla tiderna med spel som Pac-Man och Space Invaders. Grafiken fortsätter att utvecklas, och särskilt 3D-grafiken i spel blir allt bättre. Spel är inte längre bara en fråga om underhållning. Det är också en konstform och ett sätt att skapa världar från din fantasi, framför allt visuellt. En av de senaste trenderna inom speltrender är ultrarealistiska världar i 3D som låter spelare dyka in i fantastiska världar med vackra landskap och realistiska karaktärer.

 

Virtual Reality är ett sätt som 3D-teknologi användas eftersom det handlar om att ta med spelarna in i nya världar och låta dem uppleva dem som om de verkligen hade varit i spelvärlden. Både visuellt och ljudmässigt kan spelare försvinna in i världen.

Indiespel har blivit allt populärare

Indiespel är ingen nyhet, men med dagens teknologi har det blivit väldigt mycket enklare för indie-utvecklare att distribuera sina skapelser. Indiespel är kända för att vara kreativa och mer nisch, vilket har blivit alltmer uppskattat allteftersom vissa känner att mainstream-spel saknar den charm och personlighet som får spelvärlden att kännas trovärdig och får karaktärerna att kännas äkta. Indie-spel kommer aldrig att ersätta spel utvecklade av enorma företag med en enorm budget, men med av popularitet drar de märkbara indiespelen till sig en hel del uppmärksamhet. 

Hur ser framtiden för spelindustrin ut?

Även om vi bara kan spekulera över hur framtiden kommer ut finns det några få saker som står ut om man kollar på de senaste trenderna. En av de mest framstående sakerna är tillgänglighet: spelare förväntar sig att spel ska vara enkelt tillgängliga, både genom att de ska vara plattformsoberoende och att de ska vara överkomliga när det gäller kostnaden. Framtiden för spelindustrin ser spännande ut och vi behöver bara vänta för att se vad som kommer härnäst.