Artikler » Hur du säkrar upp din dator – gratis!

Hur du säkrar upp din dator – gratis!

Hur du säkrar upp din dator – gratis! last ned

De flesta känner igen scenariot. Helt plötsligt blir din dator långsam som en sköldpadda med en tegelsten knuten runt svansen. Konstiga saker börjar hända. Din startsida blir utbytt till någon skum sida som vill sälja konstiga saker till dig. Små annonser börjar dyka upp överallt. Så fort du kopplar upp dig mot Internet så blir datorn helt knäpp.

Dessa problem är tydliga indikationer på bristande datorsäkerhet – och det här är bara ofarliga symptom. Utan ett fullgott skydd kan till och med amatörhackers komma åt din dator och ta kontrollen över den. De kan sedan använda din dator för att utföra illegala handlingar eller stjäla information. Om du vill vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du

1.) sparar nedanstående program på en CD och installerar om din dator från början.

2.) sedan installerar du programmen, innan du går ut på Internet igen. Om du inte har problem med virus är det inte nödvändigt att formatera om hårddisken och installera om datorn men det är en god rekommendation.

Uppdatera ditt Windows
För att ha ett fullgott skydd måste du hålla ditt Windows uppdaterat. Detta kan göras på två sätt. Antingen genom att gå till Microsoft och uppdatera eller genom att slå på automatiska uppdateringar i Säkerhetscenter i Kontrollpanelen, så kommer Windows automatiskt att ladda ner de senaste säkerhetsuppdateringarna så fort de blir tillgängliga på Microsoft.

Det är mycket viktigt att du installerar dessa uppdateringar och servicepack. Du bör installera servicepack 3 om du kör Windows XP. Detta ger inte ett fullgott skydd men det är en bra bas. Här kan du ladda ner Service Pack 3.

För dig som använder Vista rekommenderar vi även här att du installerar det senaste servicepacket. Här kan du ladda ner Service Pack 2 till Vista. Det samma gäller självklart Windows 7, här laddar du ner Service Pack 1 till Windows 7

Antivirus
Nästa steg är att skydda sig mot virus. Detta kan göras effektivt och dessutom gratis. Allt du behöver göra är att installera ett bra och pålitligt antivirusprogram. Om du inte vill betala något för skyddet så finns det som sagt en hel del gratis alternativ.

Här på BraFiler rekommenderar vi Avira Free Antivirus, vilket är ett utmärkt program som effektivt håller din dator fri från virus. Det går dock inte riktigt att jämföra med det lite proffsigare programmet Norton 360 (Svensk), även om det fyller de flestas behov.

Brandvägg
Efter att du har säkrat din dator mot virus bör du skydda din dator mot intrång och hackers. Detta görs med hjälp av en brandvägg.

Det kan verka enkelt men faktum är att det finns en uppsjö olika program och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Många användare har provat ZoneAlarm och är nöjda med resultatet. Men våra tester visar att gratisversionen av programmet kan göra mer skada än nytta. Skulle olyckan vara framme och du behöver support från tillverkaren har de inga skyldigheter att hjälpa dig.

Därför rekommenderar vi gärna Sygate Personal Firewall ger användaren ett mycket bra skydd och programmet är dessutom relativt enkelt att använda. Om du redan valt att installera eller väljer att installera Norton 360 (Svensk), så ingår det en bra brandvägg och du behöver därför inte krångla med att installera det separat. Windows har i sina senare versioner inkluderat en brandvägg, denna täcker också de flestas behov. Den är dock inte alltid så lätt att ha koll på och man ska vara uppmärksam på att stänga av den om man väljer att installera en annan. Man ska aldrig ha två brandväggar igång samtidigt. Det samma gäller för övrigt när det gäller virusskydd.

Spyware
Slutligen bör du installera Anti Explorator. Ett riktigt bra program som ser till att din dator inte besudlas med spyware när du besöker Internet. Spyware kränker din integritet genom att hålla koll på var du surfar med din dator. I de flesta fall är den här typen av program inte skadliga men det är inte roligt att vara ständigt övervakad.

Sammanfattning
För att ge din dator ett bra skydd rekommenderar vi att du installerar följande program på din dator: