Artikler » Disk fragmentering - varför är det användbart och hur fungerar det?

Disk fragmentering - varför är det användbart och hur fungerar det?

Disk fragmentering - varför är det användbart och hur fungerar det? last ned

Du kanske har hört talas om diskfragmentering innan, men varför gör du det verkligen och hur man gör det. Detta kommer vi att förklara för dig allt om du har en Windows-dator eller en Mac med antingen en vanlig hårddisk eller den nyare formen SSD. Då vill du veta mer om diskfragmentering, och skulle vilja ge dig en gå till det här, så läs mer nedan.


Vad är diskfragmentering?


Dina enskilda filer på din dator eller Mac är uppdelade i många små bitar på din hårddisk. Dessa bitar är utspridda över disken i dessa små bitar och utnyttjar därför hela diskutrymmet istället för att producera små "hål" på skivan som inte kan fyllas av större filer. Detta är i allmänhet en väldigt smart lösning, eftersom hårddisken, som nämnts, utnyttjas till sitt bästa. Nackdelen med denna fragmentering av filer är att det i allmänhet minskar hårddiskens hastighet, eftersom det tar längre tid för att läsa och skriva de filer du behöver eller har använt. En vanlig hårddisk är en skiva, precis som en cd på vilken delarna eller delarna sprids ut. Nyckeln som sedan rör sig runt den här skivan måste hitta och läsa dessa bitar, och ju längre det är mellan dessa bitar, desto längre tid tar det för att hitta och läsa filen du behöver.


Vilken skivfragmentering kommer in och gör på hårddisken är att den Defragmenterar dina enskilda filer så att de monteras i en enda klump på hårddisken. Det betyder att när dina filer är enklare för din hårddisk att hitta och därigenom har snabbare läsning av den här filen du vill öppna. Detta resulterar i att din dator eller Mac blir snabbare och blir bättre. Diskfragmentering kan därmed förbättra hårddiskens prestanda och därmed din dator eller Macs grundläggande prestanda. Huruvida en skivfragmentering behövs på hårddisken beror dock på den faktiska användningen av skivan och ditt filsystem på själva skivan, men på en vanlig dator är det en bra idé att regelbundet skiva fragmentera hårddisken. Det kan dock ta lång tid och du bör därför också överväga om det kan betala ut för den kostnaden.


Skillnaden mellan Mac och en Windows-dator


Det är en grundläggande rekommendation att diskfragmentera din egen vanliga Windows-dator. Men det är en annan historia när det gäller Mac, där på Windows PC har du ett inbyggt diskfragmenteringsverktyg, eftersom det inte finns något på en Mac. Men varför? Det är lite annorlunda när det gäller skivfragmentering på en Mac, där systemet hanterar allt självför sig, så att du inte hittar ett inbyggt diskfragmenteringsverktyg på din Mac och därför inte betalar för att spendera pengar och tid att ladda ner ett verktyg för Detta och börja på disk fragmentera sin Mac själv. Det här är sant om du har en Mac med en vanlig hårddisk eller en med en SSD. Om du har en med en SSD, är det absolut inte nödvändigt.


Disk fragmentering på SSD


Det är lite annorlunda när det gäller SSD. En SSD-skiva är konstruerad på ett helt annat sätt än den traditionella skivan med en skiva som roterar inuti. En SSD blir mer sliten och långsammare, ju mer du flyttar filer och brukar använda den. Vi har tidigare uteslutit en skivfragmentering på Mac, så vi kommer att koncentrera oss på Windows-datorer. Även om en Windows-dator inte är så bra att hålla reda på och till och med optimera enheten som en Mac, är det inte en bra idé att göra en diskfragmentering om du har en Windows-dator med en SSD. SSD är smartare än den traditionella hårddisken och kommer därför att se till att hålla reda på dina filer så att de alltid är tillgängliga snabbt. Därför är det i grunden inte till nytta av disk fragmentering av SSD eftersom den bär det onödigt. Om du känner att din SSD har saktat är det dock en bra idé att städa upp din enhet istället, helt manuellt.


Windows fragmenteringsguide


På din Windows-dator är det enkelt att göra en skivfragmentering av din hårddisk och därigenom få den Defragmenterad optimerad för högre prestanda. Så här optimerar du hårddisken:  1. Markera sökfältet i Aktivitetsfältet och skriv Defragment.

  2. Välj Defragmentation och Optimera Drive.

  3. Välj den hårddisk som du vill optimera ilis över dina hårddiskar.

  4. Välj knappen Optimera.