Artikler » Alla de viktigaste nyheterna från Apple Event 2021 (oktober)

Alla de viktigaste nyheterna från Apple Event 2021 (oktober)

Alla de viktigaste nyheterna från Apple Event 2021 (oktober) last ned

Apple är världsberömda för sina händelserika "Events", där de avslöjar kommande produkter, uppdateringar och nyheter. Dessa evenemang hålls vanligtvis två gånger om året; i år med ett evenemang i september och oktober. Händelserna äger rum inne i Apples imponerande cirkulära bas i Cupertino, Kalifornien, och presenteras av Tim Cook.

Obs: om du använder ASL för att komma åt information kan du se det ursprungliga evenemanget med en ansluten ASL-expert bredvid, här .

Nya AirPods - billigare mellanprogram med bättre ljud

AirPods har länge varit några av ljudbranschens mest sålda och använda in-ear-hörlurar. Hittills har Apple haft två varianter på marknaden 2021; den dyra AirPods Pro-modellen och den billigare AirPods generation 2.

Skillnaden mellan de två finns i möjligheten att använda Spatial Audio i proversionen, men inte de ursprungliga AirPods. Dessutom slutar proversionen inne i örat med små anpassningsbara öronproppar som går in i örat, där de vanliga AirPods hänger i örat utan att gå in i hörselgången.

Skillnader mellan de olika AirPods

Steget mellan AirPods och Pro har alltid varit bra; både vad gäller vad man fick med hur designen såg ut (de vanliga är avlånga, där proversionen är kort och trubbig), hur ljudet hörs och priset. Men i det här fallet har det varit fokus på att fler användare drar nytta av Apples produkter; därför har de valt att göra en modell, som ligger mellan de två varianterna, i alla ovan nämnda kategorier.

Den nya 3:e generationen AirPods kan köpas från 26 oktober 2021 och är väldigt lik proversionen, men utan de små bröstvårtorna som går in i örat. 3:e generationen kostar 1550 kronor, jämfört med 2:a generationen 1129 DKK och proversionen 2222 DKK.

Likheter mellan AirPods 3 och AirPods Pro

Liksom proversionen innehåller den nya generationen även rumsligt ljud, vilket gör ljudet mer levande, och placerar ljudet runt dig, både framför, bakom, över och under och åt alla håll, snarare än stereons normala höger-vänsterljud. Med adaptiv EQ justeras ljudets höga och låga toner automatiskt när du lyssnar på musik, beroende på formen på ditt öra – mikrofoner inuti hörlurarna känner av vad du hör, och kan sedan justera olika frekvenser för att leverera bästa resultat.

Deras batteritid är också mycket bättre än på 2:a generationen; både i själva hörlurarna och laddarfodralet, som även kan laddas genom Apples Magsafe Charging.

3:e generationen är även svett- och vattenavvisande, så de klarar regn och hård träning där du svettas mycket – men bör inte tas med till simhallen eller badet.

Den 3:e generationen kommer även med Siri installerat och en bättre hudsensor, som kan känna av om hörlurarna sitter i dina öron, eller ligger på en plan yta eller andra ställen där de inte ska spela upp ljud för att spara ström.

HomePod Mini - mer färgglad

Det har varit särskilt fokus på musik i oktobereventet då Apple även valt att lansera ett antal nya HomePod mini. HomePods stöds inte på svenska och kan därför inte köpas i Danmark, men kan köpas utomlands och användas på engelska (eller något av de andra språken som stöds).

De nya färgerna är gul, orange, blå, vit och svart, i sfärisk formn, med en fin lysande beröringsyta. Skärmen har samma färg som HomePod själv. HomePod är också särskilt smart eftersom den kan användas som en kommunikationsenhet så att du kan skicka ljudmeddelanden direkt till enheten hemma (så att de andra du bor med kan ta emot meddelanden med din röst direkt), även när du är på gå.

Priset på nya HomePod Mini är $99, vilket är ett bra pris jämfört med hur bra ljud du får i den kompakta högtalaren. Dessutom verkar det dock inte som att det stora har hänt i de nya högtalarna, förutom den nya designen. Siri kan fortfarande se skillnad på olika användare som pratar med henne och med flera HomePod minis kan du också fortfarande koppla ihop dem så att de sprider information och meddelanden med varandra.

Apple Music – ännu fler spellistor

Det har också skett mindre förbättringar av Apple Music för att göra musiktjänsten ännu bättre. Tillsammans med de nya AirPods och HomePods har Apple också valt att göra den trådlösa musikupplevelsen ännu bekvämare. Apple Music erbjuder ett överflöd av spellistor, skapade och uppdaterade av några av Apples mest begåvade musikkuratorer.

Hittills finns det mer än 30 000 spellistor i deras katalog. Men i framtiden kommer det att bli mycket lättare att hitta just den spellista du letar efter i en viss situation.

Ska du ha en middagsbjudning, utöva yoga, kickstarta din förfest eller använda en spellista med gamla låtar från din ungdom, då kan du nu bara be Siri att hitta någon specifik musik som passar ditt humör. Hittills har du alltid kunnat be Siri att spela en av dina egna spellistor eller en specifik artist eller album som du gillar särskilt. Du säger helt enkelt: "Siri spela ______" och sedan lägger du in exempel på stämning eller aktiviteter som du skulle vilja ha bakgrundsmusik till.

Exempel på de nya spellistorna

I eventvideon kommer de med några specifika exempel på nya spellistor som du kan be Siri att spela. Du kan bland annat be om en spellista som kan stötta dig när du känner dig stressad och orolig, en exotisk ö-spellista, musik som passar extra bra till poolfester eller när du är ute och joggar, eller vad sägs om en spellista som passar dig mysigt brädspelskväll med dina vänner, eller när du lagar mat med din familj.

Utöver denna information tillkännagavs även nya Macbook-proffs, som med sin uppdaterade hårdvara spelar bra med MacOS Monterey och tack vare uppdaterade Apple Silicon Chips gör den omgjorda Macbook Pro ännu vildare; även med den saknade touchbaren.

Du kan läsa mer om de nya Macbook-datorerna och de tidigare utgåvorna från september, som inkluderar nya Apple Watches, uppdateringar för Apple TV, en iPad mini och deras iPhone 13-sortiment av Våra kollegor .