Blogg » Produkter för ett bekvämare liv

I denna teknikens guldålder har det uppfunnits massvis av produkter som är till för att göra ditt liv bekvämare. De flesta av våra högteknologiska prylar kan kopplas samman för att lätt kontrolleras var du än befinner dig, och du kan till och med få meddelanden skickade till din mobil – från ditt kylskåp.

Den bakomliggande tanken hos de flesta av den moderna tekniken är att våra liv ska underlättas. Oavsett om du behöver färdanvisningar i bilen, mäta distans under joggingturen eller analysera matens sammansättning så finns det teknikprylar för ändamålet.

Det kan förstås vara svårt att hitta rätt i teknikdjungeln och det är här vi kommer in. I den här artikeln får du flera tips på tekniska produkter som på olika sätt kan ge dig ett bekvämare liv.

Teknologi för en god natts sömn

En av teknikens under är de moderna sängarna som kan agera tryckavlastande eller justeras i hårdhet och höjd. Här kan du hitta olika typer av moderna kontinentalsängar och ställbara sängar ifall du vill se några praktiska exempel.

Någonting nytt är att du nu kan köpa sängar som är anpassade efter din kroppsvikt, så att du alltid får uppleva exakt rätt hård- eller mjukhetsgrad för din kropp. Detta gör att du sover mer ostört och bekvämt, vilket i sin tur hjälper mot dålig hållning, värkande leder och olika psykiska och fysiska besvär som annars försvårar livet.

Att få en god natts sömn är givetvis också viktigt för den mentala biten. Sömnbrist och fragmenterad sömn leder till en sämre problemlösningsförmåga och kan orsaka stora svårigheter på arbetsplatsen eller i utförandet av din hobby. Att införskaffa en smart och högteknologisk säng är därför ett klockrent val om du känner att hjärnan inte får den vila den behöver nattetid.

Appar hjälper dig sova

Förutom sängar finns det andra smarta högteknologiska prylar som kan hjälpa dig med dina sömnproblem. Till exempel kan moderna smarttelefoner använda sig av intelligenta appar som analyserar dina sömnmönster med hjälp av telefonens inspelningsfunktion.

Du kan också använda dig av appar som spelar upp så kallade hjärnvågor medan du sover. Dessa sägs försätta din hjärna i precis rätt läge för att uppnå exempelvis djup- eller drömsömn. En app med hjärnvågor är perfekt om du har svårt för att somna in, eftersom vissa frekvenser kan vara avslappnande, eller om du ofta vaknar upp under nattens gång på grund av störd sömnrytm.

Hjälp kroppen med teknologi

Kanske har du problem med dålig inomhusluft eller värk i ben och leder. Tack vare tekniska uppfinningar som tätningslister – vilka hjälper till att hålla inomhusklimatet hälsosamt och behagligt – och gummimattor för tryckavlastning och ljuddämpning, kan du enkelt göra ditt hem både säkrare och bekvämare. Här kan du hitta några exempel på teknologiska produkter och material som gör livet lite enklare och mer hälsosamt.

För att undvika ryggskador och värk är det bra att inte sträcka på sig för mycket. Om du har svårt att nå upp till en hylla till exempel, kan det vara en bra idé att investera i säkra och stabila trappstegar som enkelt låter dig nå allt du behöver utan att slita på kroppen.

Sporta smart

Självklart finns det appar och teknikprylar även för den sportintresserade. Smartklockor som Fitbit hjälper dig hålla kolla på vilken distans du sprungit eller cyklat, hur många kalorier som bränts och i alla möjliga parametrar som kan vara intressanta för den som vill hålla koll på det mesta.

Du kan faktiskt till och med analysera den mat du äter in i minsta detalj. Smarta nördar har nämligen tillverkat en smart pryl som analyserar födoämnen ner till molekylnivå. Tanken är att du ska kunna ta reda på om en maträtt innehåller till exempel gluten eller nötter, vilket kan vara räddningen om du är allergisk och osäker på vad maten faktiskt innehåller. Men du kan också ta reda på fördelningen makronutrienter som exempelvis procenthalten av protein eller fett, samt få veta hur många och vilka vitaminer som finns i livsmedlet.