Blogg » Priset för SSD sjunker snabbare än för mekaniska hårddiskar

Datorer med gammaldags hårddiskar ses allt mer sällan och särskilt bärbara datorer använder mestadels SSD-diskar nu för tiden. Det gäller dock även stationära datorer där läs- och skrivhastigheten är viktig för det arbete som utförs på datorn. Den gamla mekaniska hårddisken är nog snart helt ersatt då SSDs blir billigare och billigare - precis som den gamla hårddisken har blivit under de senaste 30 åren.


Om du har en lite nyare bärbar dator är det mycket sannolikt att det sitter en SSD-hårddisk i maskinen. Förutom att SSD har en blixtsnabb läs- och skrivhastighet är den även betydligt säkrare att spara dina data på. Detta beror på att en SSD-disk inte innehåller några mekaniska delar som kan gå sönder, vilket däremot finns hos dess förfader: den gamla goda hårddisken.

Prisnivån säger en del om hur gammal tekniken är

I mitten av 80-talet blev den mekaniska hårddisken en fast beståndsdel i de billigare datorerna från okända asiatiska tillverkare. Dessa datorer var ett populärt alternativ till datorer som tillverkades av IBM - företaget som ursprungligen introducerade datorn. Även den minsta hårddisken hade en enorm kapacitet jämfört med den tidens vanligaste lagringsmedium: disketten. Det var en böjlig och ostadig skiva i ett vinylhölje som hade en lagringskapacitet på 360 kB om man använde båda sidorna av disketten för lagring.

En typisk hårddisk var på hela 20 MB! Det var en enorm kapacitet på den tiden som kunde rymma en livstid av dokument och kalkylark, vilket även var den vanligaste typen av dokument då.

Senare ökades standarden på hårddiskar till 80 MB. De såldes billigt hos bland annat det danska företaget Circuit Design i Karlslunde som var den nya stora försäljaren av billigare datorer i Danmark i slutet av 80-talet. Hårddiskarna kostade på den tiden 7000 danska kronor.


Utvecklingen gick snabbt framåt i takt med att hårddiskarna kom att innehålla fler skivor och datan kunde lagras tätare på varje skiva. I början av 90-talet kunde man köpa en hårddisk på hela 1 GB för samma 7000 kronor. Hårddisken lät som ett maskingevär när datorn startades och diskens sju läs- och skrivhuvuden körde ut ur parkeringsområdet utanför disken.

Så fortsatte prisutvecklingen och i slutet av 00-talet hade de vanligaste hårddiskarna en lagringskapacitet på 2 TB. Lagringskapaciteten blev alltså 2000 gånger större på bara 20 år, samtidigt som priset nu var ca 700 danska kronor och därmed tio gånger lägre.

Samma utveckling för SSD-hårddiskar

Förhållandet mellan pris och kapacitet på SSD-diskar utvecklas nu på ungefär samma vis som hos de mekaniska hårddiskarna. Priset sjunker i takt med att kapaciteten ökar.

Den här gången går dock utvecklingen snabbare eftersom att tekniken inte är beroende av mekaniska komponenter och deras prestanda. Vi har därför redan upplevt en betydligt större prisminskning för SSD-diskar i förhållande till hur “gammal” tekniken är.

Idag är det möjligt för vanliga människor att köpa en SSD-hårddisk på mellan 500 GB och 1 TB för ett pris på ungefär 1000 danska kronor. Det visar en omfattande jämförelse gjord av Konsumentmagasinet.se. De har jämfört recensioner av marknadens state-of-the-art SSD-hårddiskar i den här artikeln.

Naturligtvis finns det fortfarande historier om monster-hårddiskar för helt vanvettiga priser. Till exempel SSD-disken på 13 TB för 90 000 kronor som fick stor uppmärksamhet när den kom ut på marknaden 2016. Bara några månader efteråt slogs rekordet av en 16 TB SSD för ungefär samma pris och nu, ett år senare, har den första SSD-disken på 24 TB börjat säljas i samma prisklass.

Allting är alltså som vanligt inom datorelektroniken! Snabbare, större och billigare!