Blogg » Android lanserar instant apps

Google har annonserat att instant apps nu är tillgänglig för mobila enheter som drivs med googles operativsystem android. En instant app är en funktion i Google store som låter en användare använda en förenklad version av en app från en tredje part utan att behöva ladda ned appen i sin helhet till sin telefon eller surfplatta.

Nyheten om instant apps släpptes först på Googles konferens för produktutveckling Google I/O i maj 2016. Ett drygt halvår senare har funktionen börjat rullas ut och finns nu tillgänglig för ett begränsat antal användare.

Användningsområden för instant apps

Instant apps ger androidanvändare en mer strömlinjeformad användarupplevelse genom att låta användare använda funktionalitet från externa appar utan att behöva ladda ned en app. Som ett exempel visade google ett scenario där en användare får en länk till den amerikanska foto- och elektronikkedjan B&H’s app och endast via att klicka på länken kan komma åt företagets app, titta på produkter och göra ett köp. Detta gör att användaren kan få användarvänligheten som en specialdesigna app ger även när man inte kan eller vill ladda ned och installera en app man kanske bara planerar att använda ett fåtal gånger. Instant apps laddar lika fort som ett fönster i en webbläsare som google chrome men ger en mycket smidigare och användarvänligare upplevelse än om man använt en browser.

Begränsad tillgänglighet

Instant apps har nu släppts för ett begränsat antal användare och fungerar än så länge bara med ett fåtal utvalda appar under en testperiod. Bland dess finns appar som Buzzfeed och Periscope. Exakt hur länge google ska hålla tillgängligheten till instant apps begränsat och när fler appar ska få tillgång till funktionaliteten är än så länge okänt. För att appar ska fungera med instant apps behöver appens utvecklare utveckla moduler för funktioner som ska vara tillgängliga så att dessa kan göras tillgängliga för användare utanför den fullständiga appen. På Androids sida för utvecklare kan intresserade anmäla sig för att få löpande instruktioner om hur man ska agera för att smidigt kunna uppgradera sin app för att göra den kompatibel med instant apps.  Ett så kallat SDK eller mjukvaruutvecklingskit för att inkludera instant app funktionalitet när man utvecklar en app har inte heller släppts ännu av google och innan SDKn släpps får vi vänta innan svenska appar får kan bli tillgängliga via instant apps.

Framtiden

Om Androids test faller väl ut så kan instant apps bli en stor konkurrensfördel gentemot apples iOS då androids plattform blir mer strömlinjeformad och enklare att använda. Med hjälp av instant apps kan man få fördelarna av alla smarta funktioner som apputvecklarna kan erbjuda användaren utan att behöva fylla sin telefon med tonvis med appar som tar upp plats, sällan används och slöar ner telefonen.

Instant Apps i Skandinavien

Bland skandinaviska business nyheter är instant apps än så länge inte något som påverkar marknaden särskilt stort då periscope är den enda av de appar som instant apps fungerar med som har någon större användarbas i Skandinavien. Detta kan dock snabbt ändras när android rullar ut funktionen till alla användare och utvecklare. Om man driver ett företag som har en egen app kan det vara läge att redan nu fundera på om ens app är lämpad att integreras med instant apps funktionen. Företag ser helst att användaren laddar ned appen i sin helhet men om man integrerar de populäraste funktionerna i sin app med instant apps är chansen stor att det totala användandet av appens funktioner kommer att öka. För företag och utvecklare som har en stor bas av android användare kan det bli en stor fördel att vara förberedd för anpassa sig för instant apps så snart som möjligt detta kan bli en fördel mot konkurrenterna då instant apps gör sitt intåg bland skandinaviska nyheter. När man väl har gjort nyckelfunktioner tillgängliga via instant apps kan man sedan marknadsföra detta via länkar på hemsidor eller social medier som när de klickas av en android användare tar användaren direkt in appens funktioner utan att användaren behöver ladda ned något till sin telefon eller surfplatta.